"O societate cu activitate in domeniul agricol (beneficiara de facilitati fiscale) are un salariat incadrat cu norma de 20 h/luna, salariul de incadrare de 400 lei, care in luna iunie 2022 a lucrat decat 2 zile, cate 4 h/zi (total ore lucrate iunie - 8). Intrebare: salariatul mentionat va beneficia de facilitati fiscale (am rugamintea sa ma ajutati si cu formulele de calcul)?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 10 din Ordinul 1528/2022:
Art. 10
(1) Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se consideraindeplinita dupa cum urmeaza:
a) in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar. Salariul minim brut pe tara de 3.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna. Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
(2) Pentru veniturile lunare din salarii si asimilate salariului, realizate in baza unui contract individual de munca, mai mici de 3.000 de lei/luna, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, sa fie de minimum 3.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna.
Din prevederile legale citate rezulta ca salariul de baza minim trebuie sa fie de 3000 lei proportional cu timpul lucrat. Inclusiv la alin. (2) se specifica acest lucru si anume –“3.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna”.
Astfel, salariul de baza brut minim se stabileste astfel:
3.000 x nr. ore lucratoare conform CIM /numarul de ore lucratoare din luna
3000x 20/160 = 375 lei
Rezulta ca un salariu de baza de 400 lei pentru 20 h/luna indeplineste conditia salariului de baza minim pentru a beneficia de facilitati inclusiv in situatia in care presteaza doar 8 ore/luna daca exista o justificare a numarului de ore redus.
Prin urmare, trebuie justificat de ce salariatul a lucrat doar 8 ore/luna. Daca a avut contractul individual de munca suspendat pentru
concediu fara plata, absente nemotivate, etc. Altfel, nu se justifica prestarea a 8h/luna cata vreme in contractul individual de munca sunt mentionate 20h/luna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<