"O societate cu activitate in domeniul agricol (beneficiara de facilitati fiscale) are un salariat incadrat cu norma de 20 h/luna, salariul de incadrare de 400 lei, care in luna iunie 2022 a lucrat decat 2 zile, cate 4 h/zi (total ore lucrate iunie - 8). Intrebare: salariatul mentionat va beneficia de facilitati fiscale (am rugamintea sa ma ajutati si cu formulele de calcul)?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 10 din Ordinul 1528/2022:
Art. 10
(1) Conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare, se consideraindeplinita dupa cum urmeaza:
a) in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar. Salariul minim brut pe tara de 3.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna. Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi;
(2) Pentru veniturile lunare din salarii si asimilate salariului, realizate in baza unui contract individual de munca, mai mici de 3.000 de lei/luna, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit in bani, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, sa fie de minimum 3.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna.
Din prevederile legale citate rezulta ca salariul de baza minim trebuie sa fie de 3000 lei proportional cu timpul lucrat. Inclusiv la alin. (2) se specifica acest lucru si anume –“3.000 de lei lunar, pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna”.
Astfel, salariul de baza brut minim se stabileste astfel:
3.000 x nr. ore lucratoare conform CIM /numarul de ore lucratoare din luna
3000x 20/160 = 375 lei
Rezulta ca un salariu de baza de 400 lei pentru 20 h/luna indeplineste conditia salariului de baza minim pentru a beneficia de facilitati inclusiv in situatia in care presteaza doar 8 ore/luna daca exista o justificare a numarului de ore redus.
Prin urmare, trebuie justificat de ce salariatul a lucrat doar 8 ore/luna. Daca a avut contractul individual de munca suspendat pentru
concediu fara plata, absente nemotivate, etc. Altfel, nu se justifica prestarea a 8h/luna cata vreme in contractul individual de munca sunt mentionate 20h/luna.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<