Conform Normelor OUG 158 din 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
Concret, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Insa mare atentie la faptul ca salariatii isi pot intregi stagiul minim de cotizare si cu ajutorul perioadelor in care au beneficiat de indemnizatie de somaj, au fost in concediu pentru cresterea copilului, au beneficiat de alte concedii medicale sau au beneficiat de pensie de invaliditate.
Angajatorii actuali trebuie sa solicite angajatului care prezinta certificat medical adeverinta de la fosti angajatori. In lipsa unei astfel de adeverinte, trebuie sa verifice daca salariatul a beneficiat de prestatiile sociale mentionate mai sus timp de cel putin 22 de zile lucratoare. In caz pozitiv, certificatul de concediu medical se va inregistra la plata.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post