Valabil la 17.08.2011
In mod firesc, elementele cuprinse in contractul de munca incheiat cu angajatii pe o perioada de munca temporara sunt diferite in ceea ce priveste anumite aspecte fata de contractul de munca pe o perioada determinata, cu posibilitate de prelungire. O astfel de diferenta poate aparea in ceea ce priveste clauzele care fac referire la evaluarea angajatilor. Vor fi astfel incluse intr-un contract de munca temporara criteriile de evaluare si obiectivele de performanta ale salariatilor temporari? Revine aceasta obligatie doar utilizatorului pentru care este prestata munca temporara?
In primul rand, partile contractului de munca temporara sunt agentul de munca temporara si salariatul temporar. Utilizatorul este parte in contractul comercial numit de Codul muncii contract de punere la dispozitie, incheiat cu agentul de munca temporara.
Asadar, contractul de munca se incheie intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, iar contractul de punere la dispozitie intre utilizator si agentul de munca temporara. Intre utilizator si salariat nu se incheie un contract de munca. Chiar daca lucreaza pentru utilizator, salariatul temporar ramane in raporturi juridice de munca cu angajatorul (agent de munca temporara) cu care a incheiat contractul de munca temporara.
Potrivit art. 94 alin. (2) din Codul muncii, republicat, in contractul de munca temporara se precizeaza, in afara elementelor prevazute la art. 17 si art. 18 alin. (1), conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii, identitatea si sediul utilizatorului, precum si cuantumul si modalitatile remuneratiei salariatului temporar.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
40 Modele de Regulament Intern
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Conform dispozițiilor art.17 din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca trebuie sa conțina cel puțin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.
Prin urmare, elementele contractului de munca temporara sunt expres prevazute de legiuitor in dispozitiile art. 94 alin. (2) din Codul muncii, republicat. Astfel, criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului fac parte din contractul de munca, contract incheiat in speta intre salariatul temporar si agentul de munca temporara (angajator). Utilizatorul, nefiind parte in acest contract, se considera ca nu are calitatea de a stabili criterii de evaluare sau obiective de performanta salariatului temporar odata ce nu exista raport juridic de munca intre utilizator si salariatul temporar.