Poate un angajator sa decida unilateral modificarea formei de salarizare? Actioneaza o societate in conformitate cu legea atunci cand ia decizia de schimbare a remuneratiei acordata salariatilor din cadrul unitatii respective? Cum poate angajatorul sa efectueze modificarea formei de salarizare si sa se asigure, in acelasi timp, ca nu incalca legea?
In acest sens, prin art. 41 alin. (1) din Codul muncii, se stabileste ca modificarea contractului individual de munca poate fi efectuata numai prin acordul partilor. In continuare, alin. (2) al acestui articol prevede cu titlu de exceptie ca modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de Codul muncii.
Astfel, aceste situatii de modificare unilaterala a contractului de munca sunt reglementate de art. 42- 48 si se refera la delegare, detasare, caz de forta majora, cu titlu de sanctiune disciplinara sau ca masura de protectie a salariatului in cazurile si in conditiile stabilite de Codul muncii.
Potrivit art. 162 alin. (1) si (2) din Codul muncii, nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile. Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
Modificarea prin acordul partilor se realizeaza in conditiile stabilite de art. 17 din Codul muncii. Astfel, potrivit art. 17 alin.(1) din Codul muncii, anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice. In continuare, alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz. La alineatul (3) al art. 17 sunt enumerate elementele cu privire la care salariatul trebuie informat, intre care regasim si salariul.
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In plus, alin. (5), art. 17 stabileste ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
In concluzie, salariul poate fi modificat numai prin act aditional la contractul individual de munca, respectiv prin acordul de vointa al ambelor parti, salariat si angajator, cu exceptia situatiei in care modificarea este prevazuta expres de lege.