Poprire pe venituri salariale si indemnizatie de somaj tehnic. Cum se retine pensie alimentara?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
27 Mai 2020
27 Mai 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
pensie intretinerepensie alimentara 2020venituri salarialeindemnizatie somaj tehnic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avand in vedere OUG 53/2020 art. IV, cum vor fi tratate retinerile reprezentand pensie alimentara? Daca angajatul s-a aflat in somaj tehnic, se sisteaza inclusiv acest tip de retinere, urmand ca pensia alimentara aferenta lunilor in care angajatul s-a aflat in somaj tehnic sa fie retinuta din salariul lunii urmatoare?
 
Raspunsul specialistului:
 
OUG 53/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative privind masuri de protectie sociala determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2 a stabilit la art. IV ca indemnizatiile de somaj tehnic nu sunt supuse executarii silite prin poprire pe toata durata acordarii lor, inclusiv pentru o perioada de 60 de zile de la incetarea starii de urgenta.
 
Astfel, indemnizatia de somaj tehnic nu poate fi poprita pe o perioada de 60 de zile dupa incetarea starii de urgenta.
 
Astfel, daca salariatul beneficiaza de indemnizatie de somaj tehnic dupa incetarea starii de urgenta (inclusiv indemnizatie platita din fondurile angajatorului) aceasta nu poate fi poprita o perioada de 60 de zile.
 
Indemnizatia de somaj tehnic nu poate fi poprita pentru niciun fel de datorii pentru ca textul citat nu contine nicio exceptie. Astfel, indiferent de datoria salariatului (pensie de intretinere, datorie la banci, datorie la ANAF) indemnizatia de somaj tehnic nu poate fi poprita.
Conform art. 729 alin. (1) din Codul de procedura civila, salariile si alte venituri periodice, pensiile acordate in cadrul asigurarilor sociale, precum si alte sume ce se platesc periodic debitorului si sunt destinate asigurarii mijloacelor de existenta ale acestuia pot fi urmarite:
a) pana la jumatate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligatie de intretinere sau alocatie pentru copii;
b) pana la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, daca sunt mai multe urmariri asupra aceleiasi sume, urmarirea nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creantelor, in afara de cazul in care legea prevede altfel.
 
Veniturile salariale pot fi poprite pentru pensie de intretinere cu respectarea limitei de jumatate din venitul net. Dupa expirarea perioadei de 60 de zile calculata de la incetarea starii de urgenta poate fi poprita si indemnizatia de somaj tehnic.
 
Raspuns oferit de Rodica Mantescu, specialist in legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]