"O societate comerciala doreste sa angajeze un cetatean iordanian, masterand anul II, cu permis de sedere si drept de munca pe teritoriul Romaniei. Va rog sa imi spuneti care este procedura de angajare a acestuia, si ce obligatii are angajatorul privind angajarea cetateanului iordanian."
Raspunsul specialistilor
Conform art. 3 alin. (3) din OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii pot fi incadrati in munca pe teritoriul Romaniei fara aviz de angajare numai cu contract individual de munca cu timp partial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Aceasta prevedere legala permite angajatorilor sa angajeze fara aviz de angajare strainii titulari ai dreptului de sedere temporara pentru studii cu contract individual de munca cu timp partial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Astfel daca strainul are permis de sedere temporara pentru studii poate fi angajat cu contract individual de munca cu timp partial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Conform art. 34 din OG 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, angajatorul are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in cel mult 10 zile de la data inceperii activitatii acestora pe teritoriul Romaniei, copia contractului individual de munca, precum si a inscrisurilor care atesta apartenenta la unul dintre cazurile in care nu este necesar avizul de angajare.
Ulterior angajatorul are obligatia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrari, in termen de 10 zile, modificarea sau incetarea contractului individual de munca incheiat cu strainul.
Contractul individual de munca se incheie in baza permisului de sedere pentru studii si a actelor de studii recunoscute in Romania.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<