PROIECTUL DE LEGE nr. 109 din 10 februarie 2014 privind modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii a fost publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 173 din 11 martie 2014.
Proiectul propune introducerea de noi prevederi in Codul Muncii. Una dintre propuneri se refera la obligatia angajatorului de a comunica in scris salariatului propunerea de modificare a CIM.
Astfel, salariatul va fi obligat sa notifice in scris angajatorul, in termen de zece zile. In caz contrar, nu se va putea modifica contractul individual de munca. Daca angajatorul este de acord cu propunerea de modificare a contractului individual de munca, partile sunt obligate sa incheie in scris actul aditional la contract in 15 zile de la data la care angajatorul a luat la cunostinta acordul salariatului. Actul aditional intra in vigoare in momentul in care acesta este semnat de parti.
De asemenea, proiectul de lege presupune si modificari la clauza de concurenta. Proiectul propune ca angajatorul sa fie obligat sa dovedeasca ca prestarea activitatilor salariatului, dupa ce s-au incetat raporturile de munca, s-ar afla in concurenta cu activitatile prestate la angajatorul sau. In aceasta categorie intra si activitatile care sunt in interes propriu sau in interesul unui tert.
Mai mult, proiectul de lege introduce si obligativitatea angajatorului de a dovedi ca activitatile prestate de salariat, considerate ca fiind concurentiale, aduc un prejudiciu. Astfel, respectand aceasta conditie se poate permite introducerea unei clauze de neconcurenta in CIM.
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
40 Modele de Regulament Intern
Mai mult, clauza de concurenta poate si aplicata daca se respecta urmatoarele conditii:
Art. 21.
…
(4) In mod exceptional, partile pot stabili aplicarea unei clauze de neconcurenta dupa incetarea contractului individual de munca, cu respectarea urmatoarelor conditii:
a) precizarea expresa a activitatilor ce fac obiectul clauzei;
b) precizarea expresa a duratei de aplicabilitate a clauzei;
c) indicarea locurilor de munca pentru care opereaza interzicerea la angajare;
d) precizarea expresa a ariei teritoriale in care salariatul nu se poate angaja;
e) dovedirea producerii unui prejudiciu real, concret si material angajatorului in cazul nerespectarii clauzei;
f) stabilirea si plata indemnizatiei la care este indreptatit fostul salariat."
Mai mult, prin intermediul acestui proiect de lege se doreste si modificarea cuantumului indemnizatiei de neconcurenta lunara datorata salariatului, dupa cum urmeaza:
9. Dupa articolul 21 se introduce un nou articol, art. 21^1, cu urmatorul cuprins:
"Art. 21^1. - (1) Cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunara datorata salariatului este de:
a) cel putin 25% din salariul de baza, in cazul clauzei de neconcurenta aplicabile pe parcursul executarii contractului individual de munca;
b) cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Cititi aici continutul integral al Proiectului de lege cu posibile schimbari la Codul Muncii>>>