Angajatorul trece prin dificultati financiare. Ce solutii ii ofera Codul Muncii?

dificultati financiareangajator dificultati financiaredesfiintare locuri de muncasomaj tehnic
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Angajatorul trece prin dificultati financiare si cauta solutii pentru a nu ajunge la suspendarea activitatii. Sunt deosebit de multe cazuri in care angajatorii motiveaza taierile salariale prin faptul ca presiunea crizei economice este mai accentuata sau de existenta unor dificultati financiare temporare.

Exista multe situatii in care angajatii reclama taieri de salariu total abuzive, dispuse de angajatori, in lipsa unor solutii de redresare economica. Solutia aleasa de unii angajatori este emiterea deciziei unilaterale de reducere a salariului. Solutia aleasa de alti angajatori este actul aditional de modificare a salariului pe care multi angajati il semneaza de teama ca vor ramane fara loc de munca.

Insa legea nu prevede niciuna dintre aceste solutii. Solutiile de care angajatorii se pot folosi, in caz de dificultate financiara, sunt limitate si specific precizate in Codul muncii. Iata solutiile legale pentru angajatorii care se lovesc de dificultati financiare, conform Consilierului Juridic Gabriela Dita:

- in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz (art. 52 alin. (3) din Codul muncii);

- intreruperea temporara a activitatii (somaj tehnic – art. 53 alin. (1) din Codul muncii); pe durata intreruperii activitatii salariatii implicati in activitatea intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, care nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, iar salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand pozibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii;

- concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului determinate de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia; Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva sis a aiba o cauza reala si serioasa (art. 65 din Codul muncii).

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva potrivit art. 66 din Codul muncii.

Prin urmare, solutiile la care poate apela angajatorul in situatii de criza economica sunt: reducerea timpului de munca de la 5 zile la 4 zile, somajul tehnic precum si desfiintarea anumitor locuri de munca, a celor care nu se mai justifica.

In mod evident, decizia unilaterala de reducere a salariului nu este permisa.
Iar contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor.


Modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre urmatoarele elemente:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Asadar, la modificarea salariului, avem nevoie de act aditional semnat de ambele parti. Ambii trebuie sa fie de acord cu orice modificare a elementelor precizate mai sus.

Astfel ca atunci cand angajatorul trece prin dificultati financiare, are la dispozitie cele 3 solutii special concepute pentru aceasta situatie:

Reducerea timpului de lucru al salariatilor, de la 5 zile pe saptamana la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului.

Somajul Tehnic

Desfiintarea anumitor locuri de munca, cu litera 65 din Codul muncii.


In acest caz este vorba despre o concediere pentru motive care nu tin de persoana salariatului.

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Unul dintre motivele des invocate de angajatori este cel referitor la dificultatea financiara prin care compania trece la un moment dat.

Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Dificultatile financiare trebuie motivate cu date, cifre si analize concrete. Un salariat poate oricand sa conteste decizia de concediere prin desfiintarea postului in instanta. Daca se dovedeste faptul ca desfiintarea locului de munca nu a avut la baza o cauza reala si serioasa, se poate ajunge la concluzia ca angajatorul a dorit indepartarea salariatului. Decizia de concediere cu litera 65 poate fi lovita de nulitate, caz in care angajatorul va fi obligat sa reintegreze salariatul in cadrul unitatii, cu plata aferenta a tuturor drepturilor salariale de care acesta a fost privat de la concediere si pana la reintegrare.

Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.

Iata asadar faptul ca angajatorul are la dispozitie solutii specifice pentru situatia in care se loveste de dificultati financiare. Reducerea salariului nu este o solutie legala pentru depasirea dificultatilor financiare. Reducerea salariului se va dispune doar atunci cand angajatul a comis o abatere disciplinara in urma careia s-a dispus cercetare disciplinara si a fost aprobata o sanctiune cu reducerea salariului de 5-10% pe o perioada de 1-3 luni.
Reducerea salariului trebuie sa fie motivata de existenta unei abateri disciplinare.

Amintim solutiile pe care angajatorii le au la dispozitie atunci cand trec prin dificultati financiare:

Reducerea timpului de lucru al salariatilor, de la 5 zile pe saptamana la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului.

Somajul Tehnic

Desfiintarea anumitor locuri de munca, cu litera 65 din Codul muncii. Sunt vizate in mod evident locurile de munca care nu isi mai justifica existenta in organigrama.


Surse:
Codul Muncii
Consilier Juridic Gabriela Dita
PortalCodulMuncii.ro
Memorator de Legislatia Muncii, autor Consilier Juridic Gabriela Dita




NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
dificultati financiareangajator dificultati financiaredesfiintare locuri de muncasomaj tehnic

Data aparitiei: 22 Decembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Angajatorul trece prin dificultati financiare. Ce solutii ii ofera Codul Muncii? Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]