Liderii sindicali vor putea fi concediati! In ce situatii vor fi eliberati din functie

Mara Dobrin
Mara Dobrin
20 Octombrie 2016
20 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
lideri sindicaliconcediere lideri sindicali
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Noi categorii de salariati ar putea fi concediati, daca nu vor indeplini anumite cerinte, au decis deputatii, acestia referindu-se la liderii sindicali.

Daca pana nu demult liderii sindicali nu puteau fi concediati decat in situatii exceptionale, lucrurile se vor schimba in curand. Acestia vor putea fi eliberati din functie atat timp cat nu vor trece de evaluarile profesionale, timp de doi ani la rand, conform unui proiect de act normativ adoptat de Camera Deputatilor.

Va mai fi posibila concedierea acestora si atunci cand angajatorul se afla in faliment.

Aceasta propunere legislativa care are in vedere modificarea si completarea Legii Dialogului Social nr. 62/2011 a fost adoptata marti de Camera Deputatilor, trecand de Parlament pentru a doua oara, dupa ce presedintele Klaus Iohannis ceruse reexaminarea acesteia. In curand, documentul va ajunge la promulgare.

„Este interzisa, sub sanctiunea nulitatii absolute a deciziei de concediere, concedierea persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatelor pe toata durata mandatului, precum si pe o perioada de 2 ani de la incetarea acestuia, pentru motive care nu tin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesionala sau pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariatii din unitate”, conform propunerii de act normativ.

Dupa cum am mentionat mai sus, aceasta interdictie nu va fi posibila in cazul in care angajatorul intra in reorganizare judiciara sau in faliment.

In Legea dialogului este specificat ca se interzice doar "modificarea si/sau desfacerea contractelor individuale de munca ale membrilor organizatiilor sindicale pentru motive care privesc apartenenta la sindicat si activitatea sindicala".

Dupa prima adoptare a proiectului de catre Parlament, presedintele Klaus Iohannis a decis sa ceara reexaminarea acestuia, considerand ca deputatii nu au luat in considerare o decizie recenta a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), care privea liderii sindicali.

In acest sens, CCR a decis ca interdictia absoluta de a concedia liderii sindicali se opune Legii fundamentale a tarii, asa ca aceasta a fost declarata ca fiind neconstitutionala.

Era adusa in discutie o anumita dispozitie din Codul Muncii, adica litera g a alineatului 1 al articolului 60, care stabilea interzicerea concedierii salariatilor pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, exceptand pentru savarsirea unei abateri disciplinare grave sau a unor abateri disciplinare repetate ori pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului. Judecatorii au stabilit ca acea prevedere instituia o interdictie absoluta, punand angajatorii in dificultate.

Conform alineatului 2 al articolului 220 din Codul Muncii, protectia persoanelor alese in organele de conducere ale sindicatului este asigurata.

In acest context, angajatorii n-au voie sa concedieze, pe toata durata exercitarii mandatului, reprezentantii alesi in organele de conducere ale sindicatelor, pentru motive ce tin de indeplinirea mandatului primit de la salariatii unitatii.

ATENTIE: Aceasta propunere nu se aplica inca, deoarece nu a fost promulgata de presedintele Iohannis si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei.


NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]