Studiu de caz: Salariul minim pentru un conducator auto conform noului Cod al muncii

05 Iulie 2011
05 Iulie 2011
transportsalariuCCMramura transport
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Odata cu noile modificari ale Codului muncii, nenumarate societati au fost nevoite sa isi actualizeze reglementarile interne astfel incat sa se alinieze la noile prevederi legale. Fie ca a fost vorba despre nelamuriri legate de plata salariului, fie ca s-au iscat neintelegeri cu privire la obligatiile angajatorului, dezbaterile au scopul de a ajunge la o clarificare a situatiilor care nu sunt intelese in totalitate.

Un astfel de caz se produce si in situatia unei societati care, de exemplu, nu cunoaste in ce masura mai este in vigoare prevederea CCM din ramura transport conform careia, la salariul minim de 700 lei, se aplica pentru personalul calificat un coeficient de 1,5.

In incercarea de a stabili care sunt obligatiile prezente ale angajatorului, este important de mentionat ca la data de 31 decembrie 2010, contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura transporturi pe anii 2008-2010 nr. 722/2008 a expirat. In cadrul prevederilor aferente, era precizat la art. 4 alin. (2) ca in cazul in care niciuna dintre partile semnatare nu denunta contractul cu 30 de zile inainte de expirarea perioadei pentru care a fost incheiat, acesta se prelungeste pana la incheierea unui nou contract, dar nu mai mult de 12 luni. Deoarece contractul a fost denuntat de Confederatia Nationala a Patronatului Roman, acesta a incetat sa mai fie valabil odata cu 31.12.2010.

Legea actuala prevede faptul ca, potrivit dispozitiile art. 128 alin. (1) din Legea dialogului social nr. 62/2011, contractele  colective de munca se pot negocia la nivel de unitati, grupuri de unitati si sectoare de activitate. In situatia in care nu au fost incheiate astfel de contracte, se vor aplica dispozitiile  art. 164 alin.(3) din Codul muncii republicat prin care angajatorul este obligat sa garanteze plata unui salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]