In luna aprilie 2022, castigul salarial mediu brut a fost 6443 lei, cu 42 lei (+0,7%) mai mare decat in luna martie 2022. Salariul mediu net a fost 3.967 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 30 lei (+0,8%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (9746 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (2120 lei).
Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 11,4%.
Castigul salarial in raport cu evolutia preturilor de consum
- Indicele castigului salarial real1 a fost 97,9% in luna aprilie 2022 fata de luna aprilie 2021.
- Indicele castigului salarial real a fost 97,2% in luna aprilie 2022 fata de luna martie 2022.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost 227,5%, cu 6,7 puncte procentuale mai mic decat cel inregistrat in luna martie 2022, informeaza
Institutul National de Statistica (INS).
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
Evolutia castigului salarial real depinde, atat de fluctuatiile castigului salarial mediu net, cat si de rata inflatiei.
Salarizare 2022 - Aprilie comparativ cu Martie
In luna aprilie 2022, in majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordarii de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performante deosebite ori pentru sarbatorile de Paste), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net s-au datorat reluarii activitatii anumitor agenti economici, realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte).
DESCOPERA Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal, realizata de expertii Rentrop & Straton!
- Noutati legislative comentate si explicate (cum anume se aplica textul de lege)
- Rezolvarea unor spete controversate sau cel mai des intalnite din domeniile HR, Salarizare si legislatia muncii
- Greseli de evitat, exceptii de la reguli, detalii AICI >>>
Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 30,2% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 20,8% in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat;
- intre 8,0% si 12,0% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), transporturi pe apa, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi aeriene, depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, industria metalurgica;
- intre 3,0% si 7,5% in alte activitati extractive, telecomunicatii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, tranzactii imobiliare, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, silvicultura si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), transporturi terestre si transporturi prin conducte, colectarea, tratarea si eliminarea deseurilor; activitati de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activitati
- si servicii de decontaminare), alte activitati de servicii.
Scaderile castigului salarial mediu net fata de luna martie 2022 au fost determinate de acordarea in luna precedenta de premii ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri. De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte/proiecte), precum si de angajarile de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.
Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net la nivel de sectiuni/diviziuni CAEN s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu 32,3% in fabricarea produselor din tutun, cu 18,8% in activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), respectiv cu 11,0% in fabricarea bauturilor;
- intre 3,0% si 9,5% in activitati de editare, activitati profesionale, stiintifice si tehnice, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, extractia minereurilor metalifere, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea produselor textile, fabricarea substantelor si a produselor chimice.
In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net comparativ cu luna precedenta in administratia publica (+0,7%), respectiv in sanatate si asistenta sociala (+0,1%). in invatamant, castigul salarial mediu net a scazut comparativ cu luna precedenta (-1,7%), ca urmare a reducerii sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare minori. Repausul saptamanalIntrebare: Angajatii minori pot presta munca in week-end? (bineinteles cu respectarea repausului de 2 zile consecutive si spor de week-end acordat) exista vreo restrictie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Cumul CIM. Baza de calcul CAS. Contract de mandatIntrebare: Salariat la Asociatia de proprietari cu contract individual de munca part time de 4 ore/zi, cu suma bruta 2100 lei si are alt contract de mandat la alta asociatie de proprietari cu suma bruta de 2000 lei. Pentru calcularea contributiilor se poate cumula sumele de la cele 2 contracte sau este obligatoriu doar la cele CIM fara sa fie luat in calcul cel de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<