Ce riscati daca nu faceti dovada negocierii CCM!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
05 Martie 2020
05 Martie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
negociere CCMcontrol ITM 2020VOUCHERE DE VACANTAdovada negociere ccm
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
In cadrul unei societati platitoare de impozit pe profit a existat un CCM pentru care nu au fost incepute demersurile negocierii, desi contractul a fost inregistrat la ITM pe perioada 2017-2019.
 
1) Ce sanctiuni risca firma in cazul unui control ITM in cadrul caruia nu pot face dovada negocierii CCM?
 
2) Societatea doreste sa acorde bani/vouchere de vacanta atunci cand un salariat pleaca in concediu. Nu exista nimic stipulat in RI, CM, nici in CCM -ul vechi. Cum poate proceda firma astfel incat sumele respective sa fie inregistrate corect, nu ca venit salarial? Trebuie acordate tuturor salariatilor?
 
 
Raspunsul specialistului:
 
Pentru nerespectarea obligatiei de negociere angajatorul este sanctionat cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei (art. 217 alin. (1) lit. b) Legea 62/2011 privind dialogul social).
 
Voucherele de vacanta acordate potrivit OUG 8/2009 sunt supuse impozitului pe salarii fiind considerate avantaje impozabile potrivit art. 76 alin. (3) lit. h) din Codul fiscal, nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale obligatorii potrivit art. 142 lit. r) (pentru contributia de asigurari sociale), art. 157 alin. (2) (pentru contributia de asigurari sociale de sanatate) si art. 220^4 alin. (2) din Codul fiscal (pentru contributia asiguratorie pentru munca).
 
Venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate. Potrivit pct. 14 alin. (3) si (4) din Normele metodologice pentru aplicarea art. 78 din Codul fiscal, avantajele acordate angajatilor se impoziteaza in luna in care au fost primite, valoarea voucherelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, fiind valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.
 
Prin urmare, valoarea voucherelor de vacanta se cumuleaza in vederea impozitarii cu veniturile din salarii si asimilate salariilor realizate in luna in care sunt acestea sunt primite.
 
Subliniem ca voucherele de vacanta se asigura in limita fondurilor alocate cu aceasta destinatie.

Raspuns oferit de Alexandra Nedelcu, Expert legislatia muncii, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]