Recrutare, reprezinta un proces de atragere a unui numar suficient de mare persoane potrivite pentru a ocupa un post in cadrul unei companiei.
Recrutarea se bazeaza pe o analiza a postului ce urmeaza a fi ocupat urmarind doua componente:
Descrierea postului, adica precizarea responsabilitatilor si sarcinilor ce ii revin ocupantului.
Cerintele postului, respectiv conditiile pe care trebuie sa la indeplineasca ocupantul postului.
Exemplu:
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Conducator auto (in cadrul unei firme care are ca obiect de activitate comertul de mobilier)
Descrierea postului:
• asigura aprovizionarea cu marfa a magazinelor din raza sa de actiune in conformitate cu dispozitiile sefilor de magazine ;
• asigura transportul produselor cumparate de clienti la domiciliul acestora;
• aprovizioneaza depozitele cu marfa;
• verifica daca marfa pe care urmeaza sa o transporte este cea precizata in documentele de insotire a marfii (avize sau facturi);
• completeaza zilnic foaia de parcurs la plecarea si sosirea din cursa;
• inainte de plecarea in cursa verifica daca autovehiculul corespunde cerintelor tehnice, daca are toate documentele asupra sa si daca are aprobarea persoanelor competente pentru efectuarea cursei;
• efectueaza reparatiile tehnice minore si acorda asistenta mecanicului pe durata reparatiilor majore.
• asigura efectuarea la termen a reviziei tehnice a autovehiculului.
Cerinte
- minimum 2 de experienta in domeniu;
- permis de conducere categoria B si C;
- lipsa cazierului judiciar;
- prezenta de spirit;
- rezistenta la stres si efort;
Acordati o foarte mare atentie analizei postului. Daca nu veti stabili foarte clar, inca de la inceput, ce trebuie sa faca viitorul angajat si care sunt calitatile si competentele care ii vor permite acestuia sa-si indeplineasca atributiile de serviciu, atunci intregul proces de recrutare va fi compromis: nu veti crea un anunt de recrutare corect, veti folosi surse de recrutare nepotrivite si, foarte probabil, veti angaja persoana nepotrivita.
De regula, pe baza analizei postului se intocmeste fisa postului. Fisa postului este un document obligatoriu in care sunt precizate atributiile ii revin salariatului care are obligatia legala de a le indeplini (art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii).
Asa cum aratam mai sus, recrutarea presupune atragerea unui numar mare candidati competenti care vor sa lucreze in cadrul companiei pe care o conduceti. in acest sens va trebui sa faceti publica intentia de a recruta noi angajati. Acest lucru presupune redactarea unui anunt de recrutare.
Indiferent de modalitatea in care fi facut public (prin intermediul anunturilor stradale sau in mass-media, prin postarea pe internet, prin afisare in cadrul companiei sau al institutiilor de invatamânt, prin transmitere catre agentia pentru ocuparea fortei de munca) anuntul de recrutare trebuie:
- sa atraga atentia (nu uitati ca si concurentii dvs. cauta salariati competenti);
- sa stârneasca si sa mentina interesul ( descrieti intr-un mod atractiv si interesant postul, precizati care sunt cerintele sale, recompensele si beneficiile pe care sunteti dispus sa le oferiti, precum si o data limita de depunere a candidaturii);
- sa indemne la actiune (personalizati anuntul si incurajati candidatul sa isi depuna candidatura indicând modalitati facile pentru a face acest lucru).
Marcel Vasile
Avocat colaborator,