Cuantumul pensiei pentru limita de varsta se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat in perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.
Punctajul mediu anual, realizat de asigurat in perioada de cotizare, se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale realizate de asigurat in perioada de cotizare la numarul de ani corespunzatori stagiului complet de cotizare conform legii.
Punctajul anual al asiguratului se determina prin impartirea la 12 a punctajului rezultat in anul respectiv din insumarea numarului de puncte realizat in fiecare luna.
Numarul de puncte realizat in fiecare luna se calculeaza prin raportarea (impartirea) salariului brut lunar individual, inclusiv sporurile si adaosurile, sau, dupa caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul al contributiei individuale de asigurari sociale, la castigul salarial mediu brut lunar din luna respectiva, comunicat de Institutul National de Statistica.
Pentru lunile pentru care Institutul National de Statistica nu a comunicat inca castigul salarial mediu brut lunar pe economie se utilizeaza (pentru intreaga luna) ultimul salariu mediu brut lunar pe economie comunicat.
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Punctajul asiguratului nu poate fi mai mare de 3 puncte intr-un an calendaristic.
Pentru perioadele asimilate, la determinarea punctajului anual al asiguratului se utilizeaza:
a) cuantumul pensiei de invaliditate sau al altor drepturi de asigurari sociale obtinute in perioadele respective, in cazurile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 263/2010;
b) 25% din castigul salarial mediu brut lunar pe economie din perioadele respective, pentru cazurile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. b), c), f) si g) din Legea nr. 263/2010;
c) cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca pentru accident de munca.
Stagiul de cotizare se certifica asiguratilor, din oficiu, o data la 2 ani, de CNPP si de casele de pensii sectoriale. Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguratilor, contra cost. Tariful serviciului respectiv se stabileste anual de CNPP si casele de pensii sectoriale.
Stagiul de cotizare realizat si stagiul potential acordat pentru perioadele in care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate gradul III se iau in considerare, prin cumulare, la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.
IMPORTANT!
In urma modificarii art. 80 alin. (3) din Legea nr. 19/2000, s-a stabilit ca valoarea punctului de pensie nu poate fi mai mica de 45% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, incepand cu data de 1 ianuarie 2009.
In momentul de fata, Legea nr. 263/2010 a stabilit valoarea punctului de pensie pentru anul in curs la 732,8 lei.
Prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 s-a instituit pensia sociala minima garantata, al carei nivel se stabileste prin legea bugetului de stat, putand fi doar majorat prin legile de rectificare a bugetului de stat, in raport cu evolutia indicatorilor macroeconomici si cu resursele financiare. In prezent, nivelul pensiei sociale minime garantate suportate de la bugetul de stat este de 350 lei.
Beneficiaza de pensia sociala minima garantata pensionarii sistemului public de pensii cu domiciliul in Romania, indiferent de data inscrierii la pensie, daca nivelul cuantumului pensiei, cuvenit sau aflat in plata, se situeaza sub nivelul pensiei sociale minime garantate.
Pensia sociala minima garantata se determina ca diferenta intre nivelul minim prevazut de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 6/2009 si nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat in plata, stabilit conform legii.
In cazul pensionarilor care beneficiaza de pensie de urmas, pensia sociala minima garantata se acorda fiecarui urmas in parte.
Valoarea unui punct de pensie se stabileste prin legea bugetului asigurarilor sociale, prin actualizarea valorii punctului de pensie din luna decembrie a fiecarui an cu cel putin rata inflatiei prognozate pentru anul bugetar urmator.
In raport cu evolutia indicatorilor macroeconimici si de resursele financiare disponibile, valoarea punctului de pensie poate fi majorata in cursul unui an calendaristic prin legile de rectificare a bugetului asigurarilor sociale de stat.