"Incepand cu 01.01.2023, o persoana fizica care are venituri din drepturi de autor, platite de un post de televiziune (sume care depasesc 3.000 lunar), dar are si calitatea de angajat cu CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA, norma intreaga la o alta societate, ce obligatii declarative si de plata are prin D212? Care este baza de calcul a CAS si CASS in cazul in care trebuie sa plateasca aceste contributii?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 72 din Codul fiscal, impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitor (societatea) la momentul platii veniturilor.
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara de platitor in formularul 112 -Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Astfel, in toate situatiile, impozitul pe venit se calculeaza, retine si declara de catre platitor.
Cum va ajuta pe plan profesional Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale?
Cel mai sensibil domeniu din intreaga legislatie a muncii – salarizarea – a fost afectat de schimbari majore in anul 2022
S-a reintrodus obligatia de plata a contributiilor sociale la nivelul salariului de baza minim brut pe tara;
A fost modificata Legea concediului paternal;
A fost introdus un nou concediu de care pot beneficia salariatii: concediu de ingirjitor;
Modificarile continua si in anul 2023 si sunt mai dificil de interpretat decat modificarile anului 2022...detalii AICI >>>
Conform art. 150 din Codul fiscal:
Art. 150: Exceptii specifice privind veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
(1) Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociiale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1).
(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b1). La aceasta lit. b1 sunt prevazute veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
Acest articol stabileste exceptia de la plata CAS pentru veniturile din drepturi de autor realizate de persoanele fizice care realizeaza si venituri din salarii sau asimilate salariilor. Nici OG 16/2022, nici alt act normativ publicat in Monitorul Oficial la acest moment nu stabileste modificarea/abrogarea acestui articol asa incat aceasta exceptie se mentine si dupa data de 01 ianuarie 2023 daca nu se publica in Monitorul Oficial un act normativ care sa elimine/modifice exceptia.
Aceeasi este situatia si in cazul contributiei la sistemul de sanatate. Aceasta contributie nu se datoreaza in baza art. 154 alin. (1) lit. h1) din Codul fiscal intrucat nici acest articol nu este prevazut sa se modifice/abroge de la 01 ianuarie 2023 publicat in Monitorul Oficial la acest moment.
Ramane de vazut daca se publica alte reglementari in Monitorul Oficial.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Revisal. Data incetare CIM incheiat pe durata determinataIntrebare: Referitor la un CIM perioada determinata pe perioada cuprinsa intre data de 24.09.2024 si data de 24.10.2024 cand se opereaza in Revisal data incetare? Este corect data incetare 25.10.2024 cu ultima zi de lucru 24.10.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<