Cumul de venituri din salarii si drepturi de autor. Contributii sociale de la 1 ianuarie 2023

Isabela Alexe
Isabela Alexe
17 Noiembrie 2022
17 Noiembrie 2022
Isabela Alexe
Isabela Alexe
cumul venituri drepturi de autordrepturi de autor venituridrepturi de autor persoane fizice
Cumul de venituri din salarii si drepturi de autor. Contributii sociale de la 1 ianuarie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Incepand cu 01.01.2023, o persoana fizica care are venituri din drepturi de autor, platite de un post de televiziune (sume care depasesc 3.000 lunar), dar are si calitatea de angajat cu CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA, norma intreaga la o alta societate, ce obligatii declarative si de plata are prin D212? Care este baza de calcul a CAS si CASS in cazul in care trebuie sa plateasca aceste contributii?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 72 din Codul fiscal, impozitul pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuala se calculeaza prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net (venit brut – cheltuiala forfetara de 40%) si se retine la sursa, de catre platitor (societatea) la momentul platii veniturilor.
 
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final, se declara de platitor in formularul 112 -Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Astfel, in toate situatiile, impozitul pe venit se calculeaza, retine si declara de catre platitor.

Cum va ajuta pe plan profesional Consilier Ghid complet de Salarizare, Revisal si Contributii sociale?
 
Cel mai sensibil domeniu din intreaga legislatie a muncii – salarizarea – a fost afectat de schimbari majore in anul 2022
 
S-a reintrodus obligatia de plata a contributiilor sociale la nivelul salariului de baza minim brut pe tara;
A fost modificata Legea concediului paternal;
A fost introdus un nou concediu de care pot beneficia salariatii: concediu de ingirjitor;
 
Modificarile continua si in anul 2023 si sunt mai dificil de interpretat decat modificarile anului 2022...detalii AICI >>> 
 
Conform art. 150 din Codul fiscal:
 
Art. 150: Exceptii specifice privind veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1)
 
(1) Persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari nu datoreaza contributia de asigurari sociiale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b) si b1).
(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile prevazute la art. 137 alin. (1) lit. b1). La aceasta lit. b1 sunt prevazute veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
 
Acest articol stabileste exceptia de la plata CAS pentru veniturile din drepturi de autor realizate de persoanele fizice care realizeaza si venituri din salarii sau asimilate salariilor. Nici OG 16/2022, nici alt act normativ publicat in Monitorul Oficial la acest moment nu stabileste modificarea/abrogarea acestui articol asa incat aceasta exceptie se mentine si dupa data de 01 ianuarie 2023 daca nu se publica in Monitorul Oficial un act normativ care sa elimine/modifice exceptia.
 
Aceeasi este situatia si in cazul contributiei la sistemul de sanatate. Aceasta contributie nu se datoreaza in baza art. 154 alin. (1) lit. h1) din Codul fiscal intrucat nici acest articol nu este prevazut sa se modifice/abroge de la 01 ianuarie 2023 publicat in Monitorul Oficial la acest moment.
 
Ramane de vazut daca se publica alte reglementari in Monitorul Oficial.
 
Un raspuns valabil in noiembrie 2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]