De ce reducerea contributiei la Pilonul II de pensii NU este in beneficiul salariatilor romani

pilonul 2 de pensiicontributie pilonul 2 de pensii 2017cas si cass angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ultimele saptamani au fost pline de evenimente si decizii anuntate chiar de Guvern, iar ordonanta de urgenta care schimba Codul Fiscal a ridicat multe semne de intrebare, mai ales ca si Pilonul II de pensii va suferi modificari.

Asa se face ca Executivul a decis trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. De asemenea, a fost redusa si contributia la Pilonul II de pensii, o masura controversata, in contextul in care ar putea afecta bunastarea romanilor.

Procentul de plata catre Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.

In acest context, Organizatia analistilor financiari CFA Romania si-a exprimat dezaprobarea vizavi de aceasta masura, sustinand ca scaderea contributiei va conduce la reducerea pensiilor, intr-un viitor nu foarte indepartat:

"Prin aceasta decizie a Guvernului Romaniei, viitorii pensionari sunt expusi din ce in ce mai mult la vointa politica privind modul de calcul si valoarea punctului de pensie in viitor si au un cuvant din ce in ce mai mic de spus in ceea ce priveste bunastarea lor pe termen lung, un fenomen ingrijorator. Romania s-a angajat, prin Programul de Convergenta pentru perioada 2015 — 2018 trimis Comisiei Europene de Ministerul Finantelor Publice, sa asigure o contributie de minimum 6% din venitul brut al salariatilor catre fondurile de pensii private, tocmai pentru a asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii care, in prezent, se confrunta cu un deficit urias", se spune in comunicat, conform Agerpres.


CFA Romania a mai specificat ca in momentul de fata doua treimi din pensii sunt platite de salariati, pensia privata fiind o sursa de bani importanta pentru pensionari:


"Viitorii pensionari din Romania vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate in conturile lor, aproximativ 300 milioane euro (calculat la valoarea contributiilor din 2016), ci si din lipsa randamentelor pentru respectiva contributie. Contrar celor vehiculate in spatiul public, pensia publica nu ofera un randament celor care vireaza contributiile obligatorii, intrucat aceste contributii nu sunt investite in conturile individuale ale acestora, ci sunt utilizate pentru achitarea obligatiilor curente", mai este mentionat in comunicat.


Pilonul II de pensii. Ce randament are sistemul de pensii administrate privat


Pilonul II are un randament mediu anual de 9,1%, conform rapoartelor prezentate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).

In cei 10 ani, 75% dintre investitii au fost alocate in obligatiuni si 14% in titluri de stat, iar mai bine de 90% din bani au fost directionati catre economia Romaniei.


Valoarea medie a unui cont in Pilonul II este de 5.500 de lei, dar desigur ca exista si participanti care au in cont peste 100.000 de lei...citeste mai multe despre Pilonul II aici >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pilonul 2 de pensiicontributie pilonul 2 de pensii 2017cas si cass angajati

Data aparitiei: 26 Decembrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

De ce reducerea contributiei la Pilonul II de pensii NU este in beneficiul salariatilor romani Nota: 4.33 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]