Asa se face ca Executivul a decis trecerea contributiilor sociale de la angajator la angajat si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. De asemenea, a fost redusa si contributia la Pilonul II de pensii, o masura controversata, in contextul in care ar putea afecta bunastarea romanilor.
Procentul de plata catre Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
In acest context, Organizatia analistilor financiari CFA Romania si-a exprimat dezaprobarea vizavi de aceasta masura, sustinand ca scaderea contributiei va conduce la reducerea pensiilor, intr-un viitor nu foarte indepartat:
"Prin aceasta decizie a Guvernului Romaniei, viitorii pensionari sunt expusi din ce in ce mai mult la vointa politica privind modul de calcul si valoarea punctului de pensie in viitor si au un cuvant din ce in ce mai mic de spus in ceea ce priveste bunastarea lor pe termen lung, un fenomen ingrijorator. Romania s-a angajat, prin Programul de Convergenta pentru perioada 2015 — 2018 trimis Comisiei Europene de Ministerul Finantelor Publice, sa asigure o contributie de minimum 6% din venitul brut al salariatilor catre fondurile de pensii private, tocmai pentru a asigura reforma sustenabila a sistemului de pensii care, in prezent, se confrunta cu un deficit urias", se spune in comunicat, conform Agerpres.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
40 Modele de Regulament Intern
CFA Romania a mai specificat ca in momentul de fata doua treimi din pensii sunt platite de salariati, pensia privata fiind o sursa de bani importanta pentru pensionari:
"Viitorii pensionari din Romania vor avea de pierdut nu doar din sumele care nu vor fi virate in conturile lor, aproximativ 300 milioane euro (calculat la valoarea contributiilor din 2016), ci si din lipsa randamentelor pentru respectiva contributie. Contrar celor vehiculate in spatiul public, pensia publica nu ofera un randament celor care vireaza contributiile obligatorii, intrucat aceste contributii nu sunt investite in conturile individuale ale acestora, ci sunt utilizate pentru achitarea obligatiilor curente", mai este mentionat in comunicat.
Pilonul II de pensii. Ce randament are sistemul de pensii administrate privat
Pilonul II are un randament mediu anual de 9,1%, conform rapoartelor prezentate de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat (APAPR).
In cei 10 ani, 75% dintre investitii au fost alocate in obligatiuni si 14% in titluri de stat, iar mai bine de 90% din bani au fost directionati catre economia Romaniei.
Valoarea medie a unui cont in Pilonul II este de 5.500 de lei, dar desigur ca exista si participanti care au in cont peste 100.000 de lei...citeste mai multe despre Pilonul II aici >>>