Daca in unitatea pe care o conduceti se desfasoara activitati de prelucrare cu instalatii laser, aveti obligatia de a asigura mijloacele de protectie adecvate pentru protejarea lucratorilor contra radiatiilor nocive. In cazul in care tipul constructiv al laserului nu face posibila utilizarea mijloacelor tehnice de protectie, aveti obligatia de a asigura mijloacele individuale de protectie impotriva radiatiei, zgomotului sau a altor noxe degajate in timpul procesului de munca.
Cerinte privind mijloacele tehnice de protectie contra radiatiilor laser
• La efectuarea prelucrarilor cu instalatii laser de tip deschis se vor adopta solutii tehnice de ecranare provizorie a fascicolului deschis al radiatiei si de scoatere a pupitrului de comanda din zona periculoasa.
• Zona laser periculoasa va fi marcata si izolata corespunzator.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
• Ecranele vor fi absorbante pe lungimea de unda a radiatiei laser si vor ramâne transparente in restul spectrului.
• Materialele din care se confectioneaza ecranele vor indeplini urmatoarele conditii:
- vor fi rezistente la foc si cu un punct de topire ridicat;
- nu vor degaja noxe chimice;
- vor fi de culoare inchisa si cu suprafata mata, pentru reducerea coeficientului de reflexie in cazul radiatiilor vizibile si invizibile;
- pentru radiatiile vizibile pot fi utilizate dupa caz , ecrane transparente care sa permita reperarea fascicolului laser si vizualizarea operatiilor de prelucrare.
• Pentru instalatiile laser de putere mare se vor adopta solutii tehnice de implementare a unor dispozitive de avertizare asupra intrarii personalului in zona periculoasa in cazul in care acestea nu au fost prevazute prin proiectare.
• Incaperile unde functioneaza surse de laser de mare putere vor fi dotate cu stingatoare de incendiu.