"As dori sa stiu ce echipament de protectie sa comand la tehnicienii care lucreaza in laboratoarele de chimie, de biologie nivel de biosiguranta 1".
Raspunsul specialistului:
Prin echipament individual de protectie (EIP) se intelege orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de un salariat pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.
Pentru a se stabili necesitatea achizitionarii si acordarii EIP trebuie realizata o analiza si o evaluarea a riscurilor din cadrul laboratoarelor care nu pot fi evitate prin alte mijloace.
De asemenea, trebuie definite caracteristicile pe care trebuie sa le posede EIP pentru a fi eficace impotriva riscurilor identificate, luandu-se in considerare orice riscuri pe care le poate crea echipamentul in sine.
H.G. nr. 1.048/2006 stabileste cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca
In Anexa 2 din actul normativ mentionat este prezentata o lista orientativa si neexhaustiva a echipamentelor individuale de protectie.
EIP obligatoriu pentru un laborator:
- Salopet/Halat de laborator cu maneci lungi si cu manseta elastica in jurul incheieturii;
- Masca de protectie respiratorie (in special in cazul unor proceduri care se efectueaza in afara hotei de biosiguranta, cele generatoare de aerosoli sau in cazul centrifugarii, manevrarii unor probe scurse sau proceduri care pot genera stropi);
- Manusi de protectie de unica folosinta;
- Incaltaminate de protectie;
- Ochelari de protectie sau viziere de protectie faciala
Salopetele de laborator, halatele sau uniformele trebuie purtate tot timpul cat se lucreaza in laborator.
Manusile corespunzatoare de protectie trebuie purtate in timpul tuturor procedurilor care pot implica contactul direct sau accidental cu sange, cu alte fluide ale organismului, cu alte materiale potential infectioase sau substante chimice periculoase.
Ochelarii de protectie sau ecranele de protectie faciala
Ochelarii de protectie sau ecranele de protectie faciala sau alte dispozitive de protectie trebuie purtate ori de cate ori este necesara protectia ochilor sau a fetei de stropi, obiecte impactante sau surse artificiale de radiatii ultraviolete. Este interzisa purtarea EIP de laborator in afara laboratorului. Incaltamintea decupata in partea din fata (gen sandale) este improprie purtarii in laborator.
Consumul de alimente, bauturi, machiajul sau manipularea lentilelor de contact sunt interzise in zonele de lucru ale laboratorului. Imbracamintea sau incaltamintea de protectie ce a fost utilizata in laborator nu trebuie sa fie depozitata in aceleasi dulapuri cu imbracamintea sau incaltamintea de strada. Laboratorul trebuie prevazut cu hota microbiologica clasaI/II.
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalSSM. Da click aici pentru mai multe cazuri din sanatatea si securitatea in munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Punerea la dispozitia unui colaborator a unui vehicul. Incadrare venituri salarialeIntrebare: Avem un colaborator caruia ii punem la dispozitie gratis masina firmei societatii luata in leasing, nu este angajat. Exista oare riscul ca la un control sa fie considerat ca exista o dependenta a colaboratorului fata de firma societate? Astfel incat sa se considere ca este salariat? Mentionez ca restul conditiilor de independenta sunt indeplinite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post Consilier in ManagementIntrebare: Va rog sa mi trimiteti fisa postului pentru Cod COR 263101Consilier/expert/inspector/referent/economist in Management.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<