Intrebare: Conform Legii 52/2011, persoanele juridice pot angaja zilieri pentru activitati cu caracter ocazional. Manipularile de marfa precizate in cadrul legii ar putea fi echivalentul activitatii depuse de muncitorii incadrati ca manipulanti marfuri in cadrul societatii noastre tinand cont ca acestia manipuleaza marfa in procesul sortarii?
Raspuns: Astfel cum prevede art.11 lit. i) Legea 52/2011 activitatile de manipulari de marfa pot fi desfasurate de zilieri. Insa, daca activitatea desfasurata presupune nu numai manipularea marfii ci si sortarea acesteia atunci este obligatorie incheierea unui contract individual de munca.
De asemenea, este necesar ca activitatea de manipulare a marfii sa fie ocazionala si nu cu caracter repetitiv. In situatia in care activitatea desfasurata de o persoana juridica presupune manipulari de marfa repetitive, de exemplu zilnice, se impune ca acestea sa fie prestate de salariati angajati cu contract individual de munca, nu de zilieri. Aceasta intrucat zilierul este definit de Legea 52/2011 ca fiind persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar.
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Portal Codul Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In conditiile in care societatea are, la acest moment angajati pe functia de manipulanti marfa, rezulta ca activitatea nu este desfasurata cu caracter ocazional, ci repetitiv. In plus, activitatea presupune nu numai manipularea marfii ci si sortarea acesteia. In consecinta, in aceste conditii activitatea nu poate fi prestata de zilieri.
Legea zilierilor a fost publicata in Monitorul Oficial nr 276. Click Aici si citeste Integral textul de lege.