Utilizarea fortei de munca a lucratorilor zilieri

28 Martie 2012
28 Martie 2012
zilieriforta de muncalegea zilierilor
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Utilizarea fortei de munca a lucratorilor zilieri nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca.

Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata in temeiul prevederilor Legi zilierilor este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.

Durata zilnica de executare a activitatii unui ziler nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.

Zilierii nu pot presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. In cazul in care activitatea depaseste acest interval este necesara incheierea unui contract individual de munca.

Incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 10.000 lei.

Problema:
Zilierii trebuie sa aiba domiciliul in judetul in care se afla societatea la care lucreaza sau nu?

Solutie:
Potrivit art. 1 din Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, in intelesul actului normativ, ziler este persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Beneficiar de lucrari este persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional.

Actul normativ nu face nici o mentiune cu privire la domiciliul zilierului. Prin urmare nu exista o restrictie potrivit careia zilierul sa presteze activitati cu caracter ocazional numai pe raza judetului de domiciliu.

Problema:
O societate comerciala - alimentatie publica restaurant - poate sa angajeze pentru o perioada limitata zilieri pentru activitati curatenie si manipulare marfa?

Solutie:
Orice persoana juridica poate angaja zilieri in conditiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri. Potrivit acestui act normativ, zilier este persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar.

Totodata la art. 11 se prevede ca se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate, activitati cu caracter cultural;
i) manipulari de marfuri;
j) activitati de intretinere si curatenie.

Rezulta ca o activitate poate fi prestata de zilieri daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:
- pentru prestarea activitatii sa nu fie necesara o calificare;
- activitatea sa aiba caracter ocazional;
- activitatea sa fie prestata in domeniile prevazute la art.11.

De asemenea trebuie tinut cont de faptul ca pentru acelasi beneficiar nu pot fi prestate activitati pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.

Asadar, una dintre conditii este ca activitatea sa aiba caracter ocazional. De aceea se vor angaja zilieri doar pentru activitati ocazionale, cand, de exemplu, o societate comerciala necesita la un moment dat o persoana pentru efectuarea unei curatenii generale. Insa, daca aceeasi societate necesita ca activitatea de curatenie sa fie prestata cu caracter repetitiv nu va putea angaja un zilier pentru prestarea acestei activitati. Aceeasi este situatia si in cazul manipularilor de marfa, respectiv activitatea poate fi prestata numai cu caracter ocazional. In situatia in care, activitatea angajatorului presupune manipulari de marfa cu caracter repetitiv aceasta activitate nu va putea fi prestata de catre zilieri ci de salariati in baza unui contract individual de munca.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]