Studiu de caz: Care sunt obligatiile angajatorul la care se dispune detasarea?

21 Iulie 2011
21 Iulie 2011
Codul munciidetasareaHG 355/2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In fapt, responsabilitatile in cazul detasarii ii revin prin lege societatii la care s-a dispus detasarea. Ca urmare a acestei proceduri, obligatiile si documentele necesare revin astfel angajatorului care trebuie sa respecte drepturile care ii revin salariatului, acestea fiind reglementate prin Codul muncii.

Cu privire la procedura de detasare, definitia din lege stabileste ca este un act prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului (cedent), la un alt angajator (cesionar), in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia din urma.

Detasarea beneficiaza, prin urmare, societatii la care se detaseaza respectivul salariat si este dispusa prin decizia scrisa emisa de angajatorul unde salariatul este angajat. Prin lege, decizia emisa de angajatorul cedent trebuie sa aiba la baza intelegerea anterioara a celor doi angajatori in privinta detasarii salariatului de la un angajator la altul, in practica intocmindu-se o conventie intre cei doi angajatori in acest sens.

Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat, in conformitate cu dispozitiile art. 47 alin. (2) din Codul muncii, republicat. Art. 46 alin. (4) din Codul muncii, republicat, prevede ca salariatul detasat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de detasare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea in temeiul art. 47 alin. (1) din Codul muncii, republicat.

Trebuie mentionat ca in toata perioada detasarii, contractul individual de munca al salariatulului  se suspenda din initiativa angajatorului cedent in conformitate cu art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, republicat. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajatorul cedent, potrivit dispozitiilor art. 49 alin. (2) din Codul muncii, republicat, drepturile salariale cuvenite salariatului detasat precum si celelate drepturi de care beneficiaza salariatul fiind acordate de catre angajatorul cesionar, pentru care salariatul presteaza activitatea, in temeiul art. 47 alin. (1) din acelasi act normativ.

In consecinta, salariatul detasat va fi obligat sa respecte normele de disciplina si de protectia muncii in unitatea in care isi executa sarcinile. In acest scop, unitatea la care este detasat trebuie sa ii aduca la cunostinta aceste norme, iar angajatorul cesionar sa asigure instruirea salariatului in domeniul securitatii si sanatatii in munca.

In acelasi timp, angajatorul la care se dispune detasarea trebuie sa asigure examinarea medicala a salariatului detasat prin serviciile medicale de medicina muncii de la nivelul unitatii. Potrivit dispozitiilor art. 15 lit. b) din HG 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, cu modificarile si completarile ulterioare, examenul medical la angajarea in munca se efectueaza pentru lucratorii care isi schimba locul de munca sau sunt detasati in alte locuri de munca ori alte activitati. Mai mult, conform art. 27 alin. (3) din Codul muncii, republicat, competenta si procedura de eliberare a certificatului medical, precum si sanctiunile aplicabile angajatorului in cazul angajarii sau schimbarii locului ori felului muncii fara certificat medical sunt stabilite prin legi speciale.
NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]