Printr-o ordonanta de urgenta adoptata, despre care deja v-am informat, s-a decis ca „autoritatile locale care au angajati putini si care, din aceasta cauza, intampina dificultati in desfasurarea activitatii sa poata face angajari pe posturile unice”. La nivel national se pastreaza regula potrivit careia la sapte persoane care pleaca din sistemul bugetar se poate angaja una singura.
„Ocuparea posturilor (vacante unice in cadrul autoritatilor locale - n.r.) se face numai dupa obtinerea avizului favorabil al guvernului, prin nota initiata de MAI la propunerea prefectului, pe baza solicitarilor temeinic justificate ale ordonatorilor principali de credite ai bugetelor locale”, se precizeaza in textul Ordonantei de Urgenta a Guvernului, analizat de Fin.ro.
In document se mai scrie ca „pana in prezent, reducerea numarului de salariati s-a realizat in mare parte prin plecari naturale din sistem, dar a generat si unele disfunctionalitati, in special la nivelul institutiilor si autoritatilor publice locale care au un numar redus de posturi aprobat”
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
250 Modele Fise de Post
Financiarul a scris ca prin OUG 34/2009, Cabinetul Boc a blocat posturile vacante din institutiile si autoritatile publice indiferent de modul de finantare, cu exceptia a maximum 15% din posturile vacantate dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante. Actul normativ a fost modificat, in 2009 si 2010, prin alte patru ordonante. De la adoptarea Ordonantei 34 si pana in decembrie 2010 au fost reduse aproximativ 46.000 de posturi „pe baza plecarilor naturale din sistem”, iar economiile cu cheltuielile de personal au fost de circa 900 de milioane de lei.