In trimestrul a IV-lea din 2011, costul costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 0,74% fata de trimestrul precedent si de 9,76% fata de acelasi trimestru al anului anterior, potrivit datelor prezentate luni de Institutul National de Statistica. in ceea ce priveste costul orar in forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, acesta nu a inregistrat valori mult diferite fata de forma ajustata (0,99%, respectiv 10,05%).
Comparativ cu trimestrul a IV-lea din 2010, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca s-au regasit in tranzactii imobiliare (15,89%), alte activitati de servicii (14,96%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11,45%). Cresterile cele mai mici au avut loc in activitatile de servicii administrative si servicii suport (2,19%), respectiv distributia apei, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (5,03%). Majorari sunt vizibile si in sectorul bugetar, respectiv in: sanatate si asistenta sociala cu 18,88%, in administratie publica cu 14,53% si in invatamant cu 12,72%.
Diferente mai usoare s-au inregistrat si fata de semestrul al III-lea din 2011. Astfel, ora de munca s-a scumpit in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative cresteri fiind in activitatile de constructii (9,83%), tranzactii imobiliare (5,52%) si comert (5,05%).
Au existat si scaderi ale costului orar al fortei de munca in industria extractiva (-8,79%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7,31%). De asemenea, scaderi destul de mari se regasesc si in sectorul public, respectiv in invatamant (-15,47%) si administratie publica (-2,55%).
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Explicatia scaderii accentuate din domeniul educatiei consta in faptul ca a crescut timpul efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar.