Costul orar al fortei de munca a crescut cu circa 10 la suta fata de media anului 2010

06 Martie 2012
06 Martie 2012
Cost orarforta de muncatranzactii imobiliare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




In trimestrul a IV-lea din 2011, costul costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 0,74% fata de trimestrul precedent si de 9,76% fata de acelasi trimestru al anului anterior, potrivit datelor prezentate luni de Institutul National de Statistica. in ceea ce priveste costul orar in forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, acesta nu a inregistrat valori mult diferite fata de forma ajustata (0,99%, respectiv 10,05%).

Comparativ cu trimestrul a IV-lea din 2010, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca s-au regasit in tranzactii imobiliare (15,89%), alte activitati de servicii (14,96%) si activitati profesionale, stiintifice si tehnice (11,45%). Cresterile cele mai mici au avut loc in activitatile de servicii administrative si servicii suport (2,19%), respectiv distributia apei, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (5,03%). Majorari sunt vizibile si in sectorul bugetar, respectiv in: sanatate si asistenta sociala cu 18,88%, in administratie publica cu 14,53% si in invatamant cu 12,72%.

Diferente mai usoare s-au inregistrat si fata de semestrul al III-lea din 2011. Astfel, ora de munca s-a scumpit in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative cresteri fiind in activitatile de constructii (9,83%), tranzactii imobiliare (5,52%) si comert (5,05%).

Au existat si scaderi ale costului orar al fortei de munca in industria extractiva (-8,79%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7,31%). De asemenea, scaderi destul de mari se regasesc si in sectorul public, respectiv in invatamant (-15,47%) si administratie publica (-2,55%).  

Explicatia scaderii accentuate din domeniul educatiei consta in faptul ca a crescut timpul efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar.


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]