Numarul locurilor de munca, in SCADERE - in ce domenii au existat mai putine joburi?

locuri de munca in scaderenumar locuri de munca 2023
Numarul locurilor de munca, in SCADERE - in ce domenii au existat mai putine joburi?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Numarul locurilor de munca vacante a fost 41.900 in cel de-al patrulea trimestru din 2022, in scadere cu 3.400 fata de trimestrul anterior, conform informatiilor transmise de catre Institutul National de Statistica (INS), in data de 20.02.2023.
 
Asadar, rata locurilor de munca vacante a fost 0,83%, in scadere cu 0,07 puncte procentuale fata de trimestrul precedent.
 
Comparativ cu acelasi trimestru al anului 2021, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 3.800, iar rata locurilor de munca vacante s-a diminuat cu 0,09 puncte procentuale.
 
In trimestrul IV 2022, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,61%), activitati de spectacole, culturale si recreative (1,46%), transport si depozitare (1,44%), respectiv distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,41%). In industria prelucratoare s-a concentrat o patrime din numarul total al locurilor de munca vacante (10..500 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 0,95%, conform INS.
 
Datele anuntate de Statistica arata ca sectorul bugetar a insumat circa 21% din numarul total al locurilor de munca vacante. Astfel, 4.400 locuri vacante s-au regasit in administratia publica, 3.100 in sanatate si asistenta sociala, iar 1.300 de locuri vacante in invatamant.
 
La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai mici valori in constructii (0,25%) si in alte activitati de servicii (0,26%). Cele mai putine locuri de munca vacante s-au regasit in tranzactii imobiliare, alte activitati de servicii, respectiv in industria extractiva (100 locuri vacante pentru fiecare in parte).
 
Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit in informatii si comunicatii si intermedieri financiare si asigurari (-0,28 puncte procentuale pentru fiecare in parte), respectiv in administratia publica (-0,25 puncte procentuale).
 

Scaderi ale numarului de locuri de munca

 
De asemenea, scaderi mai relevante s-au observat in industria prelucratoare (-1.100 locuri vacante), urmata de constructii, invatamant si administratie publica (-700 locuri vacante pentru fiecare in parte).
 
La polul opus, rata locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai relevante cresteri in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+0,29 puncte procentuale), respectiv in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,21 puncte procentuale).
 
Cele mai importante cresteri au fost consemnate in comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor (+900 locuri vacante) si in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+500 locuri vacante).
 
Fata de acelasi trimestru al anului 2021, cele mai semnificative scaderi ale ratei locurilor de munca vacante au fost in informatii si comunicatii (-0,79 puncte procentuale), respectiv in sanatate si asistenta sociala (-0,75 puncte procentuale).
 
"Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut diminuari in sanatate si asistenta sociala (-2,7 mii locuri vacante), informatii si comunicatii (-1,5 mii locuri vacante), respectiv in administratia publica (-1,1 mii locuri vacante). La polul opus, in ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, cele mai relevante cresteri s-au regasit in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+0,74 puncte procentuale) si in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,48 puncte procentuale)", arata datele INS.
 
Numarul locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai semnificativa crestere in activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+1.200 locuri vacante).
 

Numarul locurilor de munca vacante - cele mai ridicate valori

 
Pe grupe majore de ocupatii, in trimestrul IV 2022, cele mai mari valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au inregistrat pentru ocupatiile de functionari administrativi - grupa majora 4 (1,21%), specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (0,99%) si ocupatii elementare - grupa majora 9 (0,91%).
 
Numarul locurilor de munca vacante a inregistrat cele mai ridicate valori in ra?ndul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (11.500 locuri vacante) si in cele de ocupatii elementare - grupa majora 9 (6.200 locuri vacante).
 
Conform INS, cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au observat pentru ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit - grupa majora 6 (0,31%, respectiv 0,1 mii locuri vacante) si de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori - grupa majora 1 (0,45%, respectiv 1.700 locuri vacante).
 
Comparativ cu trimestrul precedent, atat rata, cat si numarul locurilor de munca vacante au inregistrat cu preponderenta scaderi, iar cele mai importante s-au regasit in ra?ndul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (-0,24 puncte procentuale, respectiv -2,5 mii locuri vacante), respectiv de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente - grupa majora 8 (-0,17 puncte procentuale, respectiv -0,9 mii locuri vacante). La polul opus, singura crestere atat in ceea ce priveste rata, cat si numarul locurilor de munca vacante s-a inregistrat in ra?ndul ocupatiilor de lucratori in domeniul serviciilor - grupa majora 5 (+0,11 puncte procentuale, respectiv +0,9 mii locuri vacante), concluzioneaza INS.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
locuri de munca in scaderenumar locuri de munca 2023

Data aparitiei: 20 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Numarul locurilor de munca, in SCADERE - in ce domenii au existat mai putine joburi? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]