Speta: amenzile primite de angajator pot fi platite de salariati? Ce spune legea?

amenzi angajatorsanctiune disciplinara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Desigur ca exista foarte multe situatii in care angajatorii sunt trasi la raspundere pentru faptele lor, asa ca, potrivit legislatiei in vigoare, acestia sunt amendati de autoritati.


 
 
Dar ce se petrece atunci cand angajatorii arunca vina asupra salariatilor? Sunt acestia obligati sa plateasca amenzile primite de angajatori?

 
 
Dupa cum era de asteptat, legea NU permite ca salariatii sa fie cei care platesc amenzile primite de angajatori. In cotextul in care angajatorul considera ca un angajat a provocat un eveniment nefavorabil companiei, acesta poate sa-l sanctioneze pe salariat , pentru a recupera paguba, dar respectand prevederile Codului Muncii.
 
 

 
Asadar, pentru ca salariatul sa fie tras la raspundere, conform legii, trebuie ca acesta sa fi produs un prejudiciu semnificativ  in patrimoniul angajatorului, iar fapta sa trebuie sa fie ilicita si sa fie savarsita la locul de munca, in relatie cu munca sa. Desigur trebuie sa se poata demonstra vinovatia salariatului.
 

 
 
Cu alte cuvinte, in cazul in care un angajator vrea sa recupereze de la un salariat prejudiciul produs companiei sale, prin aplicarea unei amenzi, acesta poate ajunge la o intelegere amiabila cu angajatul sau poate lasa o instanta judecatoreasca sa se ocupe de caz.



 
Potrivit Codului Muncii, intelegerea amiabila trebuie comunicata salariatului prin nota de constatare si evaluare a daunei produse de acesta. Desigur, si in acest context, angajatorul ar trebui sa cerceteze situatia cu atentie inainte de a-l trage la raspundere pe salariatul in cauza. 
 


 
Astfel, art. 254 alin. (3),(4) din Codul Muncii: In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii; 
contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.


 
 
In contextul in care se constata ca paguba a fost produsa de mai multi angajati, acestia vor raspunde in masura in care au participat la producerea daunei, conform Codului Muncii.

 
 
 
Ce se petrece daca salariatul isi da demisia, inainte de a plati daunele constatate de angajator?


 
 
Si in aceasta situatie legea este clara. In cazul in care salariatul nu este angajat niciunde, acesta poate fi fortat, prin executare silita, sa plateasca prejudiciul. Dace este deja angajat in alta parte, cel care se va ocupa de aceasta chestiune, adica retinerea salariala, este chiar noul angajator.
 
 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
amenzi angajatorsanctiune disciplinara

Data aparitiei: 16 Noiembrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Speta: amenzile primite de angajator pot fi platite de salariati? Ce spune legea? Nota: 3.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]