Din anul 2002 a fost demarat programul national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri, ultimul an in care acest program mai este activ fiind 2012. Scopul principal al acestui program este de a dezvolta intreprinderile mici si mijlocii din Romania prin infiintarea unor noi incubatoare de afaceri.
Anul acesta se estimeaza ca din bugetul de 6.150.000 lei vor fi sprijinite circa 250 de IMM-uri. In ceea ce priveste reabilitarea spatiilor fiecarei locatii destinate desfasurarii activitatii de incubare, bugetul alocat este de maximum 500.000 lei.
Programul ofera intreprinderilor mici si mijlocii fonduri pentru mobilier si echipamente IT in limita maxima de 150.000 lei si in limita maxima de 6.000 lei/ciclu de incubare pentru proiectarea si gazduirea unui web site propriu al incubatorului.
Intreprinderile incubate care primesc aceste fonduri beneficiaza astfel de asigurarea cu titlu gratuit de spatii de birouri mobilate si dotate cu echipamente IT, spatii de productie in limita disponibilitatilor, de acces la sali de training, sali de conferinte, spatii expozitionale, acces la infrastructura de utilitati a incubatorului, acces la telecomunicatii si internet, acces la servicii administrative prestate prin intermediul administratorului incubatorului, alocatii finaciare nerambursabile, acces servicii de documentare si informare, acces la instruire, consultanta si asistenta in perioada de preincubare si acces la asistenta pentru dezvoltarea de parteneriate nationale si internationale.
Sunt acordate fonduri nerambursabile fiecarei firme incubate pentru intrarea in incubatorul de afaceri, pentru achizitionarea de echipamente in valoarea de 20.000 lei fara TVA. Alte alocatii financiare sunt cele oferite fiecarei firme incubate o singura data pe prioada de incubare in valore de maxim 5.000 lei fara TVA pentru servicii de consultanta specializata.
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Diurna legala in Romania si in strainatate
De asemenea, exista si alocatii financiare nerambursabile oferite fiecarei firme incubate pentru rambursarea in limita a 3.000 lei/an/IMM fara TVA a costurilor cu utilitatile si serviciile conexe, precum si fonduri pentru participarea la cursuri, targuri, expozitii, conferinte, activitati de promovare dar nu mai mult de 70% din costul produsului/serviciului si nu mai mult de 9.000 lei fara TVA/beneficiar/ciclu de incubare.
Sunt vizate mai ales firmele SRL-D infiintate conform OUG nr. 6/2011 pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii de microintreprinderi de catre intreprinzatorii tineri. In rest, din totalul de firme incubate, este de preferat ca cel putin 30% sa fie detinute de femei si cel putin 705 dintre firme sa fie infiintate de tinerii sub 35 de ani.