STUDIU - Companiile au inchiriat birouri noi pentru circa 8.000 de angajati

Ioana Pavel
Ioana Pavel
06 Septembrie 2024
06 Septembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
companiile au inchiriat birouri noiinchiriere birouri 2024
STUDIU - Companiile au inchiriat birouri noi pentru circa 8.000 de angajati
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Companiile au inchiriat in primul semestru din acest an birouri noi pentru circa 8.000 de angajati, suprafata medie a unei tranzactii fiind de peste 1.100 metri patrati. 

Datele unei companii de consultanta imobiliara, citata de Agerpres arata ca:

"In prima jumatate a acestui an a consemnat o activitate puternica de inchiriere, cu 168.000 metri patrati contractati in Bucuresti, marcand o scadere de doar 11% fata de S1 2023. Din aceasta suprafata, 82.100 metri patrati reprezinta cerere noua, ceea ce inseamna ca in prima jumatate a anului companiile au inchiriat birouri noi pentru 8.000 de angajati. Suprafata medie a unei tranzactii in cazul contractelor pentru spatii noi a fost de peste 1.100 metri patrati", potrivit analizei realizate de Cushman & Wakefield Echinox.

Procedura completa de evaluare a angajatilor

Contine explicatii detaliate despre obligatiile, dar si drepturile dvs., temeiuri legale, sanctiuni, sfaturi utile,  precum si modele gata redactate de fise de evaluare si de post, detalii AICI >>>

Cererea neta de spatii de birouri din Bucuresti din trimestrul al doilea a depasit pentru prima data in ultimii doi ani tranzactiile de reinnoire si renegociere a contractelor existente, evolutie care un impact pozitiv asupra ratei de neocupare, in conditiile in care in acest an nu fost livrat niciun proiect de birouri noi, sustin analistii imobiliari.

Aproximativ 77.000 metri patrati de birouri au fost tranzactionati in Bucuresti in al doilea trimestru al acestui an, cererea neta inregistrand o revenire puternica, cu o cota de 62% din volumul tranzactionat, cea mai mare pondere trimestriala din T1 2022 si pana in prezent.

Sectorul farmaceutic si medical a fost cel mai activ din punct de vedere al suprafetei de birouri noi tranzactionate, cu o pondere de 19% din total (15.300 metri patrati), pe locul al doilea plasandu-se companiile din IT&C, cu 18% din total (14.500 metri patrati). Companiile de servicii profesionale si cele din domeniul industrial si manufacturier au mai contractat noi spatii de birouri in perioada analizata.

Activitatea de inchiriere de pe piata de birouri este in crestere in toata Europa


"Activitatea de inchiriere de pe piata de birouri este in crestere in toata Europa, in conditiile in care companiile s-au adaptat la modul de lucru hibrid si tot mai multi angajati revin birouri. Privim cu optimism spre a doua jumatate a anului si spre urmatorii ani, in ceea ce priveste evolutia cererii de spatii de birouri, mai ales pentru cladirile premium, de clasa A. Acestea sunt preferate datorita accesului facil la mijloacele de transport in comun, a ofertei variate de servicii si facilitati pentru chiriasi, precum si a respectarii celor mai inalte standarde ESG. De exemplu, in zonele ultracentrale: Piata Victoriei, Bulevardul Aviatorilor, Floreasca sau Dorobanti, rata de neocupare in cladirile clasa A, a scazut considerabil, ajungand la 5%, ceea ce reflecta interesul crescut al companiilor pentru aceste spatii", explica Madalina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Rata medie de neocupare din Bucuresti si-a continuat trendul descendent inregistrat in ultimele trimestre, atingand un nivel de 14,2%, cu scaderi suplimentare asteptate pana la sfarsitul anului din cauza ofertei noi extrem de limitate. Chiria de referinta din zona CBD a Capitalei a consemnat o usoara scadere de 0,50 euro, pana la 21,50 euro/mp/luna, in timp ce pe celelalte sub-piete nivelul chiriilor au fost stabile



 

 
 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
[x]