Indiferent de varsta pe care o au copiii, aceasta perioada in care trebuie sa jonglam cu munca de acasa, cresterea celor mici si gospodarirea intregii case inseamna un exercitiu fantastic de echilibristica.
Pentru a avea rezultatele scontate, in primul rand va trebui sa va organizati temeinic si sa planificati fiecare zi in parte. Sa va faceti un obicei, de exemplu, de a incepe cu sarcinile de lucru cele mai dificile inca de dimineata, de preferat inainte sa se trezeasca cei mici. Daca acest lucru nu e posibil si copiii sunt mai matinali decat intreaga casa, atunci programati cele mai dificile aspecte ale muncii pentru acel moment al zilei cand stiti ca aveti parte de putina liniste (cand isi fac temele, participa la ore sau isi fac somnul de dupa-amiaza).
Mai presus de toate, fiti intelegatori cu ei si cu voi insiva. Nici 2021 nu e un an al perfectionismului, dar poate fi un an al implinirilor prin recunostinta fata de ceea ce avem. Iata 10 strategii care va ajuta sa va organizati mai bine munca de acasa desfasurata in tandem cu educarea si cresterea copiilor.
1. Stabiliti limite clare.
Daca sunteti printre norocosii care pot lucra dintr-o camera doar a lor, explicati-le cu blandete copiilor de ce intr-un anumit interval (cand aveti o sedinta video, o prezentare etc.) nu va pot perturba. Chiar si daca impartiti aceeasi incapere, stabiliti de la bun inceput regulile jocului. Aceste limite, explicate si impuse cu blandete, repetate pana cand devin un bun obicei, sunt o maniera productiva de a mentine ordinea.
2. Relaxati restrictiile privind folosirea gadget-urilor
Cu siguranta nu-i putem uita ore in sir in fata ecranului, dar putem mari intervalul de timp pe care il pot petrece urmarind un film pentru copii, desene animate sau jucand un joc pe tableta sau telefon. Nu va simtiti vinovati daca asta va ajuta sa va desfasurati o sedinta importanta fara intreruperi sau sa intocmiti si sa expediati un raport urgent la timp.
3. Evitati sa fiti intrerupti incercand sa preveniti eventualele cauze
Adesea copiii de varsta prescolara va vor cere mai tot timpul cate ceva. Pentru a avea parte de cat mai putine intreruperi in prima parte a zilei cand puteti fi mai productivi, organizati un minibufet pe o masa care le este accesibila. Oferiti-le o varietate de sandvisuri si snack-uri sanatoase, apa si suc de fructe. Vor combina mancatul cu joaca si veti avea parte de cate ore bune de lucru in tihna.
4. Programati cate o activitate noua in fiecare zi si oferiti-le alternative pentru a-si petrece timpul liber.
Fie ca vorbim de carti de activitati, de jocuri noi sau de sarcini de indeplinit prin casa (aranjarea cartilor in biblioteca, a hainelor etc.), exista nenumarate variante pe care le putem oferi celor mici si mai putin mici. Nu le putem cere sa nu se plictiseasca, dar ii putem ajuta prin a le oferi constant alternative de lucru sau de distractie.
5. Organizati un program pentru intreaga zi
Este important sa anuntati intreaga familie cum va decurge ziua pentru a evita orice fel de frustrare in situatia in care veti fi intrerupti cand munciti. Completati orarul zilei in functie de sedinte, sarcini importante de lucru, mesele de peste zi, momentul in care ii ajutati pe copii sa isi faca temele, daca este cazul, pauza in care petreceti cu totii timp impreuna etc. O astfel de organizare elimina nenumarate potentiale conflicte si nemultumiri de ambele tabere.
6. Ajutati-i sa descopere lumea chiar si intr-o perioada cu izolare crescuta
Muzeele organizeaza tururi virtuale, Google Maps e o sursa infinita de plimbari 3D, iar librariile inregistreza sesiuni de lectura pentru copii. Planificati impreuna excursii in tara si in strainatate pentru momentul in care nu va mai exista niciun fel de restrictie. Gasiti online yoga pentru copii sau cursuri de dans. E sanatos si frumos sa visati cu ochii deschisi si sa nu va pierdeti speranta!
7. Nu a anul in care veti castiga premiul de masterchef.
Aparatele care iti promit sa iti gateasca o masa delicioasa in zece ore nu sunt pentru aceste vremuri. Aveti nevoie de preparate care sunt gata rapid si care pot fi mancate si a doua zi. Planificati in weekend pentru intreaga saptamana mese complete si variate care nu necesita mult timp pentru preparare. Faceti mici compromisuri, de dragul izolarii: o pizza congelata nu inseamna ca nu sunteti parinti perfecti, iar daca intr-o seara comandati mancare de la un restaurant inseamna doar ca sunteti eficienti si ca stiti ca meritati putin timp liber!
8. Rugati-i sa va ajute la curatenie si recompensati-i!
Vor aprecia si mai mult munca din doua motive: vor intelege cum se castiga banii, vor dori sa aiba independent financiara si vor fi multumiti cand vor vedea ca v-au facut fericiti prin ajutorul pe care vi l-au dat. Evident, pentru copiii de varsta prescolara, stickerele drept recompensa functioneaza de minune!
9. Cereti ajutorul.
De foarte multe ori, in mentalitatea autohtona, a cere ajutorul e semn de slabiciune. Nimic mai fals. Cei mai organizati si eficienti oameni stiu sa delege si sa isi prioritizeze sarcinile de lucru pentru a fi cat mai eficienti. Apelati la prieteni, la rude, la o bona. Gasiti alternative in functie de posibilitatile financiare si de timp, dar nu va sfiiti sa cereti ajutorul.
10. Faceti sedinte de familie.
Este esentiala linistea generala in aceasta perioada care se prelungeste si care pune orice familie la grele incercari. Organizati sedinte de familie si intrebati fiecare membru cum crede ca lucrurile ar putea functiona mai bine, cum le-ar placea sa se desfasoare o zi. Veti gasi solutii impreuna, veti negocia timpul si veti ajunge, prin colaborare, la rezultate care va vor surprinde!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<