Din septembrie angajatorii pot reduce cu 50% programul de lucru. Decontare, indemnizatie si acte necesare

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 August 2020
28 August 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
masuri oug 132/2020reducere timp de lucrudecontare salariu 415%indemnizatie telemunca 2500 lei
Din septembrie angajatorii pot reduce cu 50% programul de lucru. Decontare, indemnizatie si acte necesare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a reamintit care sunt masurile pe care angajatorii le pot aplica din septembrie pentru a gestiona optim bugetul firmelor. Au fost, totodata, publicate de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale mai multe infografice care clarifica masurile aduse de OUG 132/2020 privind programul redus de munca, indemnizatia pentru telemunca, zilieri, liber-profesionisti si decontarea a 41,5% din salariu. 
 
“De 6 luni, prin ANOFM si ANPIS, suntem aproape de angajati si de angajatori prin mai multe masuri de sprijin. Au fost si sunt in continuare multe nevoi. Le-am inteles si am venit cu masuri de sprijin pe care nu doar ca le-am reglementat dar, ceea ce a fost o adevarata provocare, le-am si pus in practica. 
 
Ma uit la ANOFM, institutie care facea plati pentru cel mult 100,000 de someri indemnizati si care, dintr-o data, s-a vazut in situatia de a face plati de miliarde de euro pentru peste 1 milion de angajati. Nu e putin lucru! Multumesc celor care au facut cu adevarat o treaba foarte buna”, a scris ministrul Violeta Alexandru pe pagina sa de socializare.
 
De asemenea, Violeta Alexandru a explicat cum se va aplica masura reducerii timpului de lucru de catre angajator:
 
“Masura privind acoperirea a 41.5% din costul salarial pentru fiecare salariat aflat anterior in Somaj Tehnic si-a atins scopul asa ca, din septembrie, vom gestiona un nou pachet de masuri de sprijin. Angajatorii vor putea reduce, cu informarea prealabila a angajatului, timpul de munca al salariatilor, cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractul de munca. Statul va acoperi 75% din diferenta dintre salariul initial si salariul de dupa reducerea programului de lucru. Suma se plateste de catre angajator si se deconteaza apoi la AJOFM. Masura se aplica pana la 31 decembrie 2020”.

 
Totodata, s-a facut referire si la indemnizatiile destinate altor tipuri de muncitori si liber-profesionisti, dupa cum urmeaza:
 
“O alta masura este cea menita sa sustina activitatea lucratorilor sezonieri (avand CIM pe perioada determinata de maxim 3 luni), prin suportarea de catre stat a 41,5% din salariul aferent contractului, timp de 3 luni. Angajatorii platesc si apoi deconteaza la AJOFM. Si zilierii primesc sprijin prin acoperirea a 35% din remuneratia cuvenita zilei de munca, pentru o perioada de 3 luni. Beneficiarii de lucrari platesc si deconteaza apoi la AJPIS. Nu in ultimul rand, angajatii care au lucrat in telemunca, in perioada starii de urgenta, pentru cel putin 15 zile lucratoare, pot beneficia de un sprijin de 2500 de lei pentru achizitionarea de pachete de bunuri si servicii tehnologice”.



 
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, si-a exprimat si recunostinta fata de angajatorii care, desi se calificau pentru aceste forme de sprijin, au decis sa nu apeleze la ele, oferind astfel resursele publice angajatorilor care nu au o alternativa.






NOUTATI din Legislatia muncii

NOUTATI privind CONCEDIILE aduse prin Legea 283


De ce trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?

Pentru ca sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta.

Vezi AICI cele 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]