Zile libere platite unuia dintre parinti pe perioada inchiderii scolilor. Noi categorii incluse

Ioana Pavel
Ioana Pavel
13 Noiembrie 2020
13 Noiembrie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
indemnizatie 75%drepturi salarialezile libere parintisuspendare cursuri
Zile libere platite unuia dintre parinti pe perioada inchiderii scolilor. Noi categorii incluse
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deputatii au adoptat un proiect de lege prin care vor fi platite zilele libere acordate unuia dintre parinti pe perioada inchiderii scolilor in contextul epidemiologic actual. Masura a fost extinsa si pentru parintii ai caror copii sufera de o boala cronica, inclusive daca nu sunt suspendate cursurile. 
 
In concret , Camera Deputatilor a adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
 
Articol unic. – Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 147 din 27 august 2020 privind acordarea unor zile libere pentru parinti in vederea supravegherii copiilor, in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor in unitatile de invatamant si in unitatile de educatie timpurie anteprescolara, ca urmare a raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 790 din 28 august 2020, cu completarile ulterioare, cu urmatoarele modificari si completari: 
1. La articolul 1 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o litera noua, litera c), cu urmatorul cuprins: 
 
„c) locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca."
 
2. La articolul 1, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (4^1), cu urmatorul cuprins: 
 
„(4^1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), beneficiaza de prevederile prezentei ordonante de urgenta si parintele sau reprezentantul legal al carui copil, cu varsta de pana la 12 ani, inscris in cadrul unei unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara, sufera de o boala cronica, indiferent daca activitatile didactice au fost sau nu au fost limitate ori suspendate in conformitate cu prevederile alin. (1), cu conditia respectarii, de catre celalalt parinte, a prevederilor alin. (2) lit. b)."
 
3. La articolul 2, dupa alineatul (5) se introduce un nou alineat, alineatul (6), cu urmatorul cuprins: 
 
„(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), angajatii din unitatile sistemului energetic national, din unitatile operative de la sectoarele nucleare, din unitatile cu foc continuu, din unitatile de asistenta sociala, de telecomunicatii, ale radioului si televiziunii publice, din reteaua de transport feroviar, din unitatile care asigura transportul in comun si serviciul de salubrizare a localitatilor, aprovizionarea populatiei cu gaze, energie electrica, caldura si apa, din unitatile de comert alimentar, servicii financiare, distributie de carburanti, productie si distributie de medicamente si echipamente sanitare, precum si personalul din unitatile farmaceutice, beneficiaza de prevederile prezentei ordonante de urgenta numai cu acordul angajatorului."
 
4. La articolul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
„(3) In situatia in care unul dintre parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la alin. (1), acesta are dreptul la o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite, in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda de functie corespunzatoare unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului de zile lucratoare din perioada prevazuta la art. 1 alin. (1), cu conditia respectarii, de catre celalalt parinte, a prevederilor art. 1 alin. (2) lit. b). In cazul in care ambii parinti isi desfasoara activitatea in unul dintre domeniile prevazute la alin. (1), doar unul dintre acestia are dreptul la majorarea acordata, potrivit prezentului alineat, suplimentar drepturilor salariale cuvenite."
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]