Comparativ cu trimestrul IV 2018, cea mai semnificativa crestere a costului orar cu forta de munca s-a inregistrat in invatamant (25,58%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale si a vacantei scolare si, in consecinta, a diminuarii timpului efectiv lucrat, mentioneaza
informatiile oferite de Institutul National de Statistica (INS).
Cresteri importante au fost observate si in constructii (11,01%), spectacole, culturale si recreative (9,36%), hoteluri si restaurante (9,04%).
In ce domenii s-au remarcat scaderi ale orei de munca?
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
250 Modele Fise de Post
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Cele mai accentuate scaderi ale costului orar al fortei de munca au avut loc in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,97%) si in transport si depozitare (-3,60%). Fata de trimestrul anterior, cresterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a fost de 4,23%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 1,40%.
Fata de trimestrul I 2018, costul orar al fortei de munca a crescut in toate activitatile economice. Cele mai mari cresteri s-au regasit in activitatile de invatamant (32,51%), respectiv sanatate si asistenta sociala (25,83%), ca efect al aplicarii prevederilor legale. Aceste activitati au fost urmate de cele de spectacole, culturale si recreative (20,97%), constructii (18,58%), respectiv industria extractiva (18,22%).
Cresterea cea mai mica a costului orar al fortei de munca s-a inregistrat in tranzactii imobiliare (5,15%). Avansul pentru componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a fost de 16,43%, iar pentru componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 13,41%.
Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.
Sursa: INS