Deficitul de forta de munca 2019. Productivitatea companiilor, afectata

Isabela Alexe
Isabela Alexe
20 Martie 2019
20 Martie 2019
Isabela Alexe
Isabela Alexe
deficit forta de munca 2019criza fortei de munca 2019productivitate companii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre deficitul fortei de munca se discuta de aproximativ 2 ani, de cand aceasta situatie s-a inrautatit, producand pagube angajatorilor romani, precum si companiilor straine care activeaza pe teritoriul roman.

In jur de sapte din zece angajatori au avut profituri si cifre de afaceri mai mici, din cauza deficitului de forta de munca si a lipsei de specialisti, arata datele celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, citat de Mediafax.


Pierderea clientilor importanti si stresul permanent, fenomene cu care se confrunta angajatorii


Acestia NU reusesc, de multe ori, sa recruteze angajatul potrivit la timp, iar situatia nu duce doar la cresterea presiunii pe ceilalti angajati, ci si la pierderea de contracte importante cu anumiti clienti, stagnarea sau reducerea productivitatii, restrangerea activitatii companiei.


44% dintre angajatorii care au raspuns sondajului au aratat ca lipsa fortei de munca suficiente sau adecvate a afectat cu pana la 10% profitul anual al companiei, alti 15% au spus ca impactul a fost si mai mare, de pana la 20%, iar 8% a depasit chiar si acest prag. Totodata, doi din cinci angajatori reclama faptul ca cifra de afaceri a scazut cu pana la 10%, in timp ce 17,8% spun ca scaderea a fost de pana la 20%, iar 8% chiar peste acest prag, inclusiv peste nivelul de 30%.
 

Tocmai pentru a contracara aceasta situatie, o treime dintre angajatori au recrutat oameni nespecializati pe domeniul cerut, dar pe care i-au instruit intern. Alti 13,6% au angajat mai multi studenti sau au reconvertit profesional o parte dintre angajati, pentru a acoperi domeniul unde le lipseau specialisti, conform raspunsurilor oferite de 13,1% dintre angajatori.


Cel mai greu se gasesc angajati in domeniile: productie, vanzari, IT, inginerie, logistica, financiar-contabil si customer service. Nivelul de experienta cel mai greu de recrutat este mid-level (52,5% dintre respondenti), entry-level (27,7%), senior level (19,8%). Marea majoritate a angajatorilor reuseste sa recruteze angajatul potrivit in cel mult doua luni de la anuntarea postului. In unele situatii, insa, gasirea candidatului potrivit pentru un anumit post, de la momentul lansarii anuntului de recrutare, poate dura intre doua si trei luni, au spus 13% dintre respondenti, iar 10% au aratat ca poate dura chiar si trei-sase luni.


Criza FORTEI de munca. In ce oras din Romania angajatorii au apelat la muncitori din India


Despre criza fortei de munca din Romania am mai discutat, iar cum in unele domenii aceasta se adanceste de la o luna la alta, se pare ca unii angajatori au inceput sa apeleze la forta de munca din tari mai putin dezvoltate, cum ar fi India.


Asa se face ca mai multe firme mari din Arad au inceput sa recruteze muncitori din India, pentru a acoperi acest deficit major de muncitori calificati. Iar pana acum lucrurile merg bine, in contextul in care angajatii indieni cunosc bine limba engleza si reusesc sa se integreze usor in fabricile in care sunt angajati.

Astfel, o firma din Arad a decis sa exploateze aceasta piata...mai multe despre criza fortei de munca aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]