Deficitul de forta de munca 2019. Productivitatea companiilor, afectata

deficit forta de munca 2019criza fortei de munca 2019productivitate companii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Despre deficitul fortei de munca se discuta de aproximativ 2 ani, de cand aceasta situatie s-a inrautatit, producand pagube angajatorilor romani, precum si companiilor straine care activeaza pe teritoriul roman.

In jur de sapte din zece angajatori au avut profituri si cifre de afaceri mai mici, din cauza deficitului de forta de munca si a lipsei de specialisti, arata datele celui mai recent sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs, citat de Mediafax.


Pierderea clientilor importanti si stresul permanent, fenomene cu care se confrunta angajatorii


Acestia NU reusesc, de multe ori, sa recruteze angajatul potrivit la timp, iar situatia nu duce doar la cresterea presiunii pe ceilalti angajati, ci si la pierderea de contracte importante cu anumiti clienti, stagnarea sau reducerea productivitatii, restrangerea activitatii companiei.


44% dintre angajatorii care au raspuns sondajului au aratat ca lipsa fortei de munca suficiente sau adecvate a afectat cu pana la 10% profitul anual al companiei, alti 15% au spus ca impactul a fost si mai mare, de pana la 20%, iar 8% a depasit chiar si acest prag. Totodata, doi din cinci angajatori reclama faptul ca cifra de afaceri a scazut cu pana la 10%, in timp ce 17,8% spun ca scaderea a fost de pana la 20%, iar 8% chiar peste acest prag, inclusiv peste nivelul de 30%.
 

Tocmai pentru a contracara aceasta situatie, o treime dintre angajatori au recrutat oameni nespecializati pe domeniul cerut, dar pe care i-au instruit intern. Alti 13,6% au angajat mai multi studenti sau au reconvertit profesional o parte dintre angajati, pentru a acoperi domeniul unde le lipseau specialisti, conform raspunsurilor oferite de 13,1% dintre angajatori.


Cel mai greu se gasesc angajati in domeniile: productie, vanzari, IT, inginerie, logistica, financiar-contabil si customer service. Nivelul de experienta cel mai greu de recrutat este mid-level (52,5% dintre respondenti), entry-level (27,7%), senior level (19,8%). Marea majoritate a angajatorilor reuseste sa recruteze angajatul potrivit in cel mult doua luni de la anuntarea postului. In unele situatii, insa, gasirea candidatului potrivit pentru un anumit post, de la momentul lansarii anuntului de recrutare, poate dura intre doua si trei luni, au spus 13% dintre respondenti, iar 10% au aratat ca poate dura chiar si trei-sase luni.


Criza FORTEI de munca. In ce oras din Romania angajatorii au apelat la muncitori din India


Despre criza fortei de munca din Romania am mai discutat, iar cum in unele domenii aceasta se adanceste de la o luna la alta, se pare ca unii angajatori au inceput sa apeleze la forta de munca din tari mai putin dezvoltate, cum ar fi India.


Asa se face ca mai multe firme mari din Arad au inceput sa recruteze muncitori din India, pentru a acoperi acest deficit major de muncitori calificati. Iar pana acum lucrurile merg bine, in contextul in care angajatii indieni cunosc bine limba engleza si reusesc sa se integreze usor in fabricile in care sunt angajati.

Astfel, o firma din Arad a decis sa exploateze aceasta piata...mai multe despre criza fortei de munca aici >>>


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deficit forta de munca 2019criza fortei de munca 2019productivitate companii

Data aparitiei: 20 Martie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Deficitul de forta de munca 2019. Productivitatea companiilor, afectata Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]