Au fost depistate 572 de persoane care lucrau fara forme legale, dintre acestea 81 erau din judetul Arges, 63 din Timis si 51 din judetul Arad, informeaza Agerpes.
In domeniul relatiilor de munca, au fost efectuate 3.099 de controale in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 6,738 milioane lei, din care 5,74 milioane lei pentru munca nedeclarata, si au fost sanctionati 731 de angajatori.
In aceeasi perioada, in domeniul securitatii si sanatatii in munca, au fost efectuate 2.036 de controale, in urma carora au fost aplicate amenzi in suma de 788.750 de lei. Angajatorii au comunicat inspectoratelor teritoriale de munca 254 de evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi sau nu incadrate ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 100 au avut loc in Bucuresti si 33 in judetul Arges.
"Ca in fiecare an, in perioada iulie - septembrie 2018, am desfasurat campania nationala privind verificarea modului in care se respecta prevederile OUG nr. 99/2000 privind masurile ce trebuie aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru persoanele incadrate in munca. Inspectorii de munca au efectuat peste 200 de controale, in care au constatat deficiente pentru care au aplicat sanctiuni contraventionale si au dispus masuri de remediere, insa, din analiza evolutiei rezultatelor controalelor, am constatat o imbunatatire a nivelului de constientizare a angajatorilor asupra importantei acordate mediului de munca in conditii de temperaturi extreme. Aceste constatari sunt reflectate in cele aproximativ 470 de masuri pentru protectia lucratorilor, stabilite de conducerea unitatilor controlate si care au fost aplicate inca din stadiul de avertizari meteorologice privind zilele caniculare. Aceste actiuni de control vor continua odata cu venirea sezonului rece, cand temperaturile extreme vor fi asociate gerului", a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
250 Modele Fise de Post
Portal Codul Muncii
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
SSM: Serviciul intern de prevenire si protectie. Din cati lucratori va fi format?
Angajatorii trebuie sa aiba in vedere ca, potrivit art. 23 alin.(1) din Norma metodologica de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 din 11.10.2006, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 si, dupa caz, alti lucratori.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50...citeste mai multe despre serviciul intern de preventie aici >>>
Sursa: Inspectia Muncii