Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca, conducatorul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca cerintele prevazute la art. 50.
Model decizie numire sef serviciu privat pentru situatii de urgenta. Ce prevederi trebuie respectate
In primul rand, va aducem la cunostinta ca seful serviciului trebuie desemnat dintre persoane care indeplinesc urmatoarele conditii:
- sa aiba avizul inspectoratului judetean competent;
- sa fie apt din punct de vedere medical si psihologic.
...vezi modelul deciziei aici >>>
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
"In cadrul societatii, conform Lg. 319/2006, este constituit Serviciul intern de prevenire si protectie. Daca SIPP este format dintr-un singur membru, acesta trebuie sa indeplineasca implicit functia de Sef (conducator) SIPP?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.
Raspunsul specialistilor:
Daca angajatorul are obligatia sa organizeze serviciul intern de prevenire si protectie apreciem ca acesta NU poate fi constituit dintr-un singur membru ci de cel putin doi intrucat prevederea legala se refera la lucratori si nu la un singur lucrator.
Potrivit dispozitiilor art. 18 alin.(1) din Norma metodologica de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 din 11.10.2006, in cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au intre 50 si 249 de lucratori, angajatorul trebuie sa desemneze unul sau mai multi lucratori ori sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie din cadrul intreprinderii.
IMPORTANT!
In aceasta situatie, daca societatea are cel mult 249 de salariati nu organizeaza serviciu intern ci poate desemna un singur lucrator, situatie in care, nu se mai pune problema conducatorului serviciului intern intrucat nu se organizeaza un astfel de serviciu.
Art. 19 alin. (1) din aceeasi norma stabileste ca, in cazul intreprinderilor si/sau unitatilor care au peste 250 de lucratori, angajatorul trebuie sa organizeze unul sau mai multe servicii interne de prevenire si protectie.
In concluzie, in aceasta situatie se pune problema conducatorului serviciului intern insa apreciem ca serviciul nu poate fi format dintr-un singur lucrator.
Sursa: PortalCodulMuncii