Rezultatul? Amenzi in valoare de nu mai putin de 3,854 milioane lei, dar si 285 de persoane care lucrau fara forme legale, dintre care 43 din judetul Bihor, 38 din Timis si 36 din judetul Ialomita, conform unui comunicat al institutiei, citat de Agerpres.
3,29 milioane lei amenzi pentru munca nedeclarata
Inspectorii de munca au efectuat 1.665 de controale in domeniul relatiilor de munca, in urma carora au fost aplicate amenzi in valoare de 3,48 milioane de lei.
Aproximativ 3,29 milioane lei dintre amenzi au fost acordate pentru munca nedeclarata, si au fost sanctionati 338 angajatori. Munca la negru sau munca nedeclarata este una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta Inspectia Muncii din Romania.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Munca nedeclarata: Amenzile vor fi de maxim 200.000 de lei. Angajatorii pot ajunge la inchisoare
Angajatorii care nu respecta legislatia in ceea ce priveste munca la negru risca sa intre la inchisoare, conform votului favorabil al Camerei Deputatilor.
Daca acestia vor permite reluarea activitatii in aceeasi maniera, dupa ce au fost sanctionati, pot intra la inchisoare si vor realiza o pedeapsa de la 6 luni la 2 ani.
In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost efectuate 1.120 de controale, in urma carora s-au aplicat amenzi in valoare de 374.750 de lei. Angajatorii au comunicat catre inspectoratele teritoriale de munca 131 evenimente care, in urma cercetarilor efectuate de inspectorii de munca, vor fi sau nu incadrate ca fiind accidente de munca. Dintre acestea, 56 au avut loc in Bucuresti si 14 in Arges.
"In ciuda avertismentelor pe care le lansam prin toate mijloacele pe care le avem la dispozitie, constatam ca munca nedeclarata ramane in continuare un fenomen ingrijorator. Din analiza rezultatelor controalelor din saptamana 12-16 martie, am observat ca, din valoarea totala a amenzilor aplicate pentru incalcari ale legislatiei in domeniul relatiilor de munca, ponderea amenzilor pentru munca nedeclarata este coplesitoare, aproximativ 95%. Consideram ca demersul pentru declararea muncii trebuie sa vina si din partea lucratorilor. Constientizarea beneficiilor trebuie sa fie mai importanta decat teama angajatorilor de a fi controlati si amendati", a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
Actiunile de control ale inspectorilor de munca vor fi din ce in ce mai dese, in special in domeniul constructiilor, agricol, dar si cel al serviciilor, a mai precizat institutia.
Sursa: Inspectia Muncii