Cum se procedeaza in cazul unei erori la calculul impozitului pe venit. Rectificarea declaratiei 112

declaratie 112calcul impozit pe venitcontributii sociale angajati 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca nu exista in Codul fiscal o prevedere care stabileste ca daca s-a constatat o eroare de calcul la impozit sau la baza de impozitare, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii.


Daca se comit anumite erori la completarea formulalului 112 sau trebuie schimbate anumite date din cadrul acestuia, angajatorul va face o declaratie rectificativa, care se poate utiliza pentru:

- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;


...citeste mai multe aici >>>

Iata o situatie prezentata in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Revin la intrebarea anterioara Cum se declara rectificarile de impozit pe salariu in declaratia 112 si pentru ce luna se declara; de exemplu: daca unui angajat nu i s-a calculat impozitul pe salariu in luna decembrie 2016, dintr-o eroare, in luna decembrie 2016 se va face corectia la D112, adica se va trece impozitul; sau in luna februarie 2017 cand se descopera eroarea, se trece impozitul aferent lunii plus cel din decembrie 2016? In codul fiscal este precizat ca daca s-a constatat o eroare de calcul la impozit sau la baza de impozitare, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in acest caz cum se va completa declaratia 112, cu impozitul corect la decembrie 2016 (declarative rectificativa) sau in luna constatarii februarie 2017?"

Conform art. 81 din Codul fiscal, in situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii pentru care angajatorul/platitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera.

Diferentele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii.

IMPORTANT! Cele mentionate se refera la situatia in care se constata elemente. De exemplu, putem spune ca se constata elemente in situatia in care un salariat prezinta angajatorului certificat de incadrare in grad de handicap grav ulterior calcularii si decararii impozitului pe venit.

In acasta situatie, nu se depun rectificative. Insa, avand in vedere ca angajatorul a calculat eronat nu inseamna ca se constata elemente.

Astfel, dat fiind faptul ca angajatorul a calculat gresit, consideram ca se rectifica declaratia 112 a lunii decembrie.


Sursa: PortalCodulMuncii



de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratie 112calcul impozit pe venitcontributii sociale angajati 2017

Data aparitiei: 14 August 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum se procedeaza in cazul unei erori la calculul impozitului pe venit. Rectificarea declaratiei 112 Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]