Cum se procedeaza in cazul unei erori la calculul impozitului pe venit. Rectificarea declaratiei 112

Mara Dobrin
Mara Dobrin
14 August 2017
14 August 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
declaratie 112calcul impozit pe venitcontributii sociale angajati 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incepem prin a mentiona ca nu exista in Codul fiscal o prevedere care stabileste ca daca s-a constatat o eroare de calcul la impozit sau la baza de impozitare, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii.


Daca se comit anumite erori la completarea formulalului 112 sau trebuie schimbate anumite date din cadrul acestuia, angajatorul va face o declaratie rectificativa, care se poate utiliza pentru:

- corectarea impozitului pe venit, precum si a contributiilor sociale datorate de angajatori si entitati asimilate angajatorilor si retinute de catre acestia de la asigurati;
- modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;


...citeste mai multe aici >>>

Iata o situatie prezentata in cadrul PortalCodulMuncii.ro: "Revin la intrebarea anterioara Cum se declara rectificarile de impozit pe salariu in declaratia 112 si pentru ce luna se declara; de exemplu: daca unui angajat nu i s-a calculat impozitul pe salariu in luna decembrie 2016, dintr-o eroare, in luna decembrie 2016 se va face corectia la D112, adica se va trece impozitul; sau in luna februarie 2017 cand se descopera eroarea, se trece impozitul aferent lunii plus cel din decembrie 2016? In codul fiscal este precizat ca daca s-a constatat o eroare de calcul la impozit sau la baza de impozitare, impozitul se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, in acest caz cum se va completa declaratia 112, cu impozitul corect la decembrie 2016 (declarative rectificativa) sau in luna constatarii februarie 2017?"

Conform art. 81 din Codul fiscal, in situatia in care se constata elemente care genereaza modificarea veniturilor din salarii pentru care angajatorul/platitorul a efectuat calculul impozitului lunar, recalcularea drepturilor respective si stabilirea diferentelor de impozit constatate se efectueaza pentru luna la care se refera.

Diferentele de impozit rezultate vor majora/diminua impozitul datorat incepand cu luna constatarii.

IMPORTANT! Cele mentionate se refera la situatia in care se constata elemente. De exemplu, putem spune ca se constata elemente in situatia in care un salariat prezinta angajatorului certificat de incadrare in grad de handicap grav ulterior calcularii si decararii impozitului pe venit.

In acasta situatie, nu se depun rectificative. Insa, avand in vedere ca angajatorul a calculat eronat nu inseamna ca se constata elemente.

Astfel, dat fiind faptul ca angajatorul a calculat gresit, consideram ca se rectifica declaratia 112 a lunii decembrie.


Sursa: PortalCodulMuncii


NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]