Potrivit unei analize PwC Romania, contributiile sociale preluate exclusiv de angajat reprezinta o noutate pentru statele UE.
"Ministerul de Finante a comunicat ieri ca, incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile sociale vor fi trecute exclusiv in sarcina angajatului, cuantumul total al acestora urmand sa scada de la 39,25%, cat sunt in prezent, la 35%, iar nivelul impozitului pe venit se va reduce cu 37,5% de la 16% la 10%. Romania ar deveni, astfel, singura tara din Uniunea Europeana care lasa contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatilor.(...)", a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania, potrivit Agerpres.
Iar asta nu este tot. Conform specialistilor, in Europa contributiile angajatorilor sunt mai mari decat cele ale angajatilor:
"In medie, la nivel european, contributiile angajatorilor sunt mai mari decat cele ale angajatilor. Potrivit calculelor PwC, media contributiilor sociale suportate de angajator in statele UE este de 23,57%, pe cand media contributiilor angajatilor este de doar 13,35%. (...)", conform sursei citate.
Pentru a nu fi afectati, angajatilor ar trebui sa le fie majorat salariul brut cu aproximativ 22,75%: "Conform prevederilor legale actuale, angajatorii din mediul privat nu pot fi obligati sa modifice nivelurile salariale, decat pentru salariatii platiti la nivelul salariului minim pe economie(...)", observa compania de consultanta.
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Asadar, ar putea exista situatii in care salariatii sa castige cu 22% mai putin decat inainte:
"Poate ca cei mai multi dintre angajatori vor intelege sa acopere acest cost suplimentar care va reveni angajatilor, prin cresterea salariilor, insa nu este obligatoriu ca acest lucru sa se intample in toate cazurile. Astfel, pot aparea situatii in care angajatii vor avea un salariu net mai mic decat in prezent cu circa 22% (...)", explica Mihaela Mitroi.
Din 2018, angajatul va prelua CAS si CASS datorate de angajator
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a lamurit aspecte legate de transferul obligatiilor privind CAS si CASS datorate de angajator catre angajat, ca urmare a solicitarilor primite.
In acest sens, programul de guvernare 2017 - 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018...citeste mai multe detalii aici >>>