Aceasta declaratie a fost facuta de Andreea Paul, presedintele INACO - Initiativa pentru Competitivitate, intr-un comunicat de presa, conform Agerpres.
Iata ce mai sustine presedintele INACO:
"(...).. Think-tank-ul neguvernamental si apolitic INACO — Initiativa pentru Competitivitate a calculat ziua libertatii fiscale — 6 iunie — pentru un angajat care castiga salariul mediu pe economie in anul 2017. Abia incepand cu data de 7 iunie salariatul mediu munceste pentru el insusi si familia lui. Daca luam in calcul si contributiile sociale platite de catre angajator, pentru care tot salariatul munceste, ziua libertatii fiscale devine 15 iulie."
Castigul mediu brut a scazut in luna mai, la 3.288 lei, de la 3.291 lei in aprilie.
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Cu toate acestea, castigul mediu brut a urcat cu 15,2% fata de mai 2016, in contextul in care salariul minim brut pe economie a fost majorat de guvern cu 16% de la 1 februarie, de la 1.250 lei pana la 1.450 lei.
Statisticile sunt incurajatoare avand in vedere ca salariile nete au fost mai mari in luna mai 2017 (cu 13,8%) fata de luna mai din 2016...citeste mai multe aici >>>
"(...)..din castigul salarial mediu brut, salariatul plateste la stat 1.419 lei. Asta inseamna 43% din salariul mediu brut, adica 157 de zile pe an lucrate pentru stat si restul pentru el insusi. Cu alte cuvinte, ziua libertatii sale fiscale, in scenariul angajatului este 6 iunie. Abia din 7 iunie lucreaza pentru el insusi — pana pe 6 iunie a lucrat pentru stat", conform INACO.
Libertatea fiscala este inca un subiect sensibil in Romania, in contextul in care se situeaza pe locul 21 in Uniunea Europeana, din acest punct de vedere.