In acest context si pentru a veni in sprijinul angajatilor, Guvernul pregateste anumite masuri in acest sens. Asa se face ca ministrul Finantelor Publice, Ionut Misa a declarat ca se pregateste o ordonanta de urgenta pentru acoperirea costurilor aferente transferului contributiilor sociale, in cazul celor care lucreaza in IT:
"Se lucreaza la ordonanta de urgenta, astfel incat sa se dea o schema de ajutor de stat care sa acopere integral costurile angajatorilor care functioneaza in domeniul IT. Aceasta se va adresa companiilor care au angajati IT-isti si care ar trebui sa plateasca niste costuri suplimentare de 8,5%. Am luat noi o marja ca sa fim siguri ca acoperim integral toate costurile companiilor, ca sa nu fie niciun cost suplimentar datorita transferului contributiilor. O sa explicam si mecanismul, astfel incat fiecare dintre angajatori sa faca solicitarea si sa primeasca diferenta de bani pe care altfel ar fi trebuit sa o suporte din bugetul propriu.(...)", a precizat Misa, conform Agerpres.
Din cauza faptului ca specialistii in IT sunt scutiti de impozit, acestia ar putea avea o scadere mai mare a salariului, chiar daca impozitul pe venit va fi diminuat de la 16% la 10%.
Asa ca angajatorii care voiau sa mentina salariile acestora ar fi fost nevoiti sa le majoreze brutul cu aproximativ 30%, adica cu 10% mai mult decat in cazul unui angajat obisnuit, care nu este scutit de impozitul pe venit.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Modificari fiscale importante incepand cu 1 ianuarie 2018
Pe langa faptul ca CAS si CASS vor trece in seama salariatilor, impozitul pe venit va scadea de la 16% la 10%, tot de la 1 ianuarie 2018.
Alte modificari aduse Codului fiscal vizeaza:
- Reducerea cotei totale a contributiilor sociale obligatorii, per total cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%;
- Reducerea numarului contributiilor sociale de la 6 la 3, respectiv contributia de asigurari sociale (CAS), contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) si contributia asiguratorie pentru munca;
Se introduce Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% din veniturile din salarii - datorata de angajatori....citeste mai multe despre modificarile fiscale aici >>>