Adoptarea OUG 79/2017 si inexistenta obligatiei angajatorului de a majora salariile de baza

trecere cas si cass angajatcontributie asiguratorie 2018oug 792017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va reamintim ca, trecerea contributiilor sociale din sarcina angajatorului in sarcina salariatului a avut un impact important asupra veniturilor tuturor salariatilor.

Ca o compensare a acestei diminuari, salariul minim a fost majorat la 1.900 lei, iar salariile in sectorul bugetar au fost majorate cu 25%. Dar pentru angajatii din sectorul privat, care au un salariu mai mare decat cel minim, nu exista obligatia majorarii salariale, angajatorii actionand de la caz la caz. Iata cateva informatii / resurse / probleme care sunt tratate pe larg in Consilierul Codul muncii >>>


De asemenea, prin trecerea contributiilor la angajator, contributia pentru somaj a disparut. Bugetul asigurarilor de somaj este creat, partial, din contributia asiguratorie pentru munca, de 2,25%, platita de angajator. Ca urmare, s-a modificat Legea somajului. Intre altele, vor fi asigurati obligatoriu directorii si manageri ce desfasoara activitate pe baza de contract de mandat;


Dar ce se petrece cu OUG 97/2017?


Iata o speta intalnite pe PortalCodulMuncii.ro: "Firma la care lucrez se numara printre firmele care au trecut contributiile angajatorului la angajat prin acordarea de bonusuri, in urma negocierii. Motivul acordarii bonusului este acoperirea impactului cresterii contributiilor sociale, nu a recompensarii performantelor profesionale, pana la data adoptarii OUG 79/2017. Intrebarea mea este: Pana cand merg cu aceste bonusuri? Se mai intampla ceva cu aceasta OUG 79/2017, se mai adopta aceasta ordonanta?"


Raspunsul specialistilor:

Legea privind aprobarea OUG 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost aprobata de Senat iar acum se afla in dezbaterea comisiilor de la Camera Deputatilor.

OUG 79/2017 prevede transferul contributiilor sociale de la angajator la angajat si reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%, printre altele.

Puteti sa urmariti procesul legislativ al acestui act normativ AICI.


Este demn de mentionat ca intrarea in vigoare a Legii privind aprobarea OUG 79/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal NU inseamna ca angajatorul va avea obligatia sa majoreze salariul de baza si sa renunte la bonusuri.

Astfel, aprobarea prin lege a OUG 79/2017 nu va obliga angajatorii sa majoreze salariul de baza. Aceasta majorare se va realiza doar cu acordul angajatorului si al salariatului.


Sursa: PortalCodulMuncii


de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
trecere cas si cass angajatcontributie asiguratorie 2018oug 792017

Data aparitiei: 13 Iulie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Adoptarea OUG 79/2017 si inexistenta obligatiei angajatorului de a majora salariile de baza Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]