Vechimea in munca poate fi cumparata - Legea a fost adoptata

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
20 Octombrie 2016
20 Octombrie 2016
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
vechime in muncacumparare vechime in munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


UPDATE:

Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca "persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia".

Camera Deputatilor a adoptat legea care permite persoanelor ce nu au vechimea necesara in munca sa "cumpere" efectiv perioada de care au nevoie, la sfarsitul lunii septembrie, anul curent. Acest lucru va fi posibil in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prevederii votata in plenul Camerei.

Noua lege prevede ca "persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contributiei de asigurari sociale pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia".

Cum va functiona, efectiv, acest sistem? Persoanele interesate "sa cumpere vechime in munca" vor trebui sa incheie un contract de asigurare sociala, in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a legii. Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contributiei de asigurari sociale sunt cele care se incadrează in intervalul de timp cuprins intre data incheierii contractului de asigurare socială si ultimii 5 ani anteriori acestei date.

Plata contributiei de asigurari sociale ar urma sa fie facuta intr-o singură transa sau esalonat, in transe lunare. 

"Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contributiei de asigurari sociale pentru conditii normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicita efectuarea platii in vederea considerarii stagiului de cotizare in sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevazuta o constituie cel putin valoarea unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea platii contributiei de asigurari sociale. 

Salariul de bază minim brut pe tara garantat in plata este cel aprobat prin hotărare a Guvernului. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea corespunzatoare a de cinci ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data. Cota de contributie de asigurari sociale care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate este cea prevazuta in actele normative in vigoare la acea data", se precizeaza proiectul de lege.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel ca legea merge la promulgare.

Interesant este faptul ca o astfel de initiativa legislativa s-a mai aflat in Senatul Romaniei, in anii 2011, 2012 si 2015, dar de fiecare data a fost respinsa. 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]