Sporuri prevazute de CCM. Se pot anula si sterge din REVISAL, dupa expirarea contractului?

contract colectiv de munca 2018spor de vechime revisalHG 905/2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Codul Muncii specifica obligatia de a incheia contracte de munca in format scris, ne referim aici la contractul individual de munca (CIM), iar dupa aceea, cel care angajeaza trebuie sa inregistreze activitatea noului salariat in registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL).

Desigur, companiile cu peste de 20 de salariati (art. 129 din Legea 62/2011 a dialogului social) au obligatia initierii negocierii contractului colectiv de munca.

ATENTIE!
Legea prevede doar obligatia de a initia negocierea contractului de munca, nu si de a incheia contractul colectiv de munca (CCM).

Anterior declansarii negocierii, salariatii trebuie sa isi aleaga reprezentantii in conformitate cu prevederile din Codul muncii.

La prima sedinta de negociere se stabilesc informatiile publice si cu caracter confidential pe care angajatorul le va pune la dispozitia delegatilor sindicali sau ai reprezentantilor angajatilor, conform legii si data pana la care urmeaza a indeplini aceasta obligatie....mai multe despre initierea negocierii CCM aici >>>


"In urma expirarii unui Contract Colectiv de Munca, salariatii si angajatorul au decis ca negocierile sa se desfasoare individual si nu colectiv. Din momentul acela nu mai exista contract colectiv la nivel de unitate, angajatorul poate renunta la acordarea sporului de vechime (care era prins in contractul colectiv de munca)? Cum procedez pentru anularea sporului de vechime in Revisal?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Incepem prin a mentiona ca, potrivit art. 40 alin. (2) lit. c) din Codul muncii, angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:

c)sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;

IMPORTANT:

Angajatorul are obligatia sa acorde toate drepturile ce decurg din contractul colectiv de munca insa in perioada in care contractul este in vigoare.

Dupa expirarea termenului pentru care contractul colectiv de munca a fost incheiat, salariatul pierde drepturile stabilite de acest contract daca drepturile nu au fost prevazute in contractul individual de munca.

Astfel, sporul de vechime prevazut de contractul colectiv de munca nu se mai acorda dupa expirarea contractului daca acest spor nu este stabilit si in contractul individual de munca.

In Revisal inregistrati STERGE SPOR din meniul MODIFICARE CONTRACT.

Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, publicata in Monitorul Oficial nr. 1005 din 19 decembrie 2017, cuprinde noua reglementare a Registrului de evidenta a salariatilor. Hotararea Guvernului nr. 500/2011 a fost asadar abrogata, iar multe dintre regulile completarii registrului s-au modificat.

In curand, va intra in vigoare noua versiune REVISAL 2018 ...vezi detalii aici >>>


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contract colectiv de munca 2018spor de vechime revisalHG 905/2017

Data aparitiei: 01 Mai 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sporuri prevazute de CCM. Se pot anula si sterge din REVISAL, dupa expirarea contractului? Nota: 3.86 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Asistent Director GeneralIntrebare: Am nevoie de fisa postului pentru Responsabil Functiune (cod COR 243217), ma poate ajuta cineva?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Stabilire si retribuire posturi intr-o societateIntrebare: Va rog sa imi prezentati baza legala daca o firma cu activitate principala in fabricarea pieselor de autovehicule poate angaja mai multe persoane (5 Manageri financiari si 2 Contabili sefi) pentru aceeasi functie de conducere, avand aceeasi fisa de post, cu atributii similare dar cu salarii diferite.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]