Intrebare: Care este regimul sporului de vechime in situatia in care angajatul are toata luna concediu medical. Se mai acorda sporul de vechime sau nu?
Raspuns:
In conformitate cu prevederile art. 10 alin. (1) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii.
Potrivit art. 7 din acelasi act normativ, stagiul minim de cotizare pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este de o luna, realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical.
De asemenea, la art. 12 alin. (1) din Norma de aplicare a prevederilor OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate se prevede ca stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical. In intelesul acestei norme, se considera o luna de stagiu de cotizare realizat in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical situatia in care sunt realizate cel putin 22 de zile de stagiu de cotizare.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Legis Plus Legislatia Muncii
Legea nu impune conditia ca stagiul de cotizare sa fie realizat la angajatorul care acorda indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.
Potrivit art. 9 din OUG 158/2005, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor si SIDA. Lista cuprinzand urgentele medico-chirurgicale, precum si bolile infectocontagioase din grupa A este stabilita prin hotarare a Guvernului.
In concluzie, baza de calcul a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, care evident cuprinde si sporul de vechime dar realizat anterior, nu in luna acordarii concediului medical. Nu se acorda spor de vechime in perioada in care salariatul este in concediu medical intrucat calculul concediul medical se face conform prevederilor mai sus mentionate.