Ce se petrece cand un angajat nu are o baza de calcul pentru concediul medical. Cum se procedeaza

Mara Dobrin
Mara Dobrin
10 Noiembrie 2016
10 Noiembrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
baza de calcul concediu medicalstagiu de cotizareindemnizatie concediu medical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Concediul medical reprezinta acea perioada de incapacitate temporara de munca, iar pentru a beneficia de indemnizatia corespunzatoare, un angajat trebuie sa aiba o baza de calcul, pentru a se constitui stagiul de cotizare.

 
 
Ce se petrece in cazul in care o persoana trebuie sa intre in concediu medical, dar de abia s-a angajat intr-un loc nou? Cum se procedeaza, in acest caz?

 
 
In speta, vom raspunde unei intrebari adresate pe PortalCodulMuncii.ro: "O persoana s-a angajat in companie in data de 12.10.2016, aceasta intra in concediu medical incepand cu data de 26.10.2016- 28.10.2016. Respectiva persoana nu are baza de calcul pentru concediul medical, dar aduce adeverinta de la fostul angajator ce cuprinde informatii pe ultimele 3 luni. Ca si baza de calcul pentru concediul medical vom lua in considerarea toate cele trei luni sau doar ultima luna?"

 

 
Potrivit art.10 alin. (1) din OUG 158/2005, cu privire la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, baza de calcul a indemnizatiilor se determina ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.Pe baza acestora, se va calcula contributia pentru concedii si indemnizatii.


 
 
In acest context, baza de calcul a indemnizatiei de incapacitate temporara de munca pentru concediul medical acordat in luna octombrie 2016 se constituie din veniturile din salarii realizate in perioada  aprilie – septembrie 2016. 



 
ATENTIE: Veniturile realizate de salariat in cursul lunii octombrie nu se iau in calcul la stabilirea indemnizatiei de incapacitate temporara de munca pentru luna respectiva.


 
 
Asadar, in cazul enuntat mai sus, angajatorul va trebui sa ia in considerare veniturile realizate de salariat la angajatorul anterior, in perioada aprilie – septembrie 2016.
 


 
Mai multe despre concediile medicale poti citi pe PortalCodulMuncii 


 
NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]