Conform art. 40 alin. (1) din OUG 158/2005, indemnizatiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, cu respectarea prevederilor art. 36 indice 1, in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b) erau in drept sa le solicite.
"Care este termenul pentru depunererea cererii pentru recuperarea concediilor medicale in starea de alerta la casa de sanatate?"
A existat o exceptie pentru perioada starii de urgenta, astfel:
Indemnizatiile aferente certificatelor de concediu medical acordate in perioada starii de urgenta instituite in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 453/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pot fi solicitate pe baza actelor justificative de catre persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) si (2), art. 32 alin. (1), precum si de platitorii prevazuti la art. 36 alin. (3) lit. a) si b), in termen de 180 de zile de la data incetarii perioadei starii de urgenta (art. 40 alin. 1 indice 1 din O.U.G. 158/2005).
Conform art. 38 din OUG 158/2005:
Art. 38
(1) Sumele reprezentand indemnizatii, care se platesc asiguratilor si care, potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, se suporta din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se recupereaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate din creditele bugetare prevazute cu aceasta destinatie. Aceste sume nu pot fi recuperate din sumele constituite reprezentand contributie de asigurari sociale de sanatate.
*) Potrivit art. IV din O.U.G. nr. 74/2021:
"(1) Pentru sumele prevazute la art. 38 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, respinse la plata de casele de asigurari de sanatate pentru care acestea au intocmit si transmis comunicarile de respingere a platii si pentru care angajatorii nu au depus pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta o noua cerere de restituire insotita de documentele care dovedesc remedierea cauzelor de respingere la plata inscrise in comunicare, termenul-limita de depunere este data de 31 decembrie 2021.
(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, termenul de remediere a cauzelor de respingere si de depunere a cererilor de restituire insotite de documentele justificative este de maximum 90 de zile de la data primirii comunicarii.
(3) Sumele inscrise in cererile de restituire inregistrate la casele de asigurari de sanatate, in afara termenelor prevazute la alin. (1) si (2), se resping definitiv la plata si nu se deconteaza din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate."
(2) Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora la care isi desfasoara activitatea persoanele fizice prevazute la art. 1 alin. (1) lit. A, persoanele fizice prevazute la art. 1 alin. (1) lit. B, precum si agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene si a municipiului Bucuresti solicita sumele prevazute la alin. (1), pe suport hartie sau prin mijloace de transmitere la distanta, in termenul prevazut la art. 40 si in conditiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
(3) Din sumele solicitate prevazute la alin. (1), din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, se suporta sumele certe si exigibile la data depunerii cererii de restituire, in limita sumei aprobate pentru restituire in conditiile reglementate prin normele de aplicare a prezentei ordonante de urgenta.
In prezent, indemnizatiile pot fi solicitate in termen de 90 de zile de la data de la care persoanele precum si platitorii erau in drept sa le solicite. Un raspuns valabil la data de 18.11.2021, oferit de specialistii de la
PortalCodulMuncii >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<