Legea nr. 296/2023 stabileste o limita pentru acordarea ajutoarelor sociale? Specialistii explica

Ioana Pavel
Ioana Pavel
15 Februarie 2024
15 Februarie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
Legea nr. 296/2023limita ajutoare sociale
Legea nr. 296/2023 stabileste o limita pentru acordarea ajutoarelor sociale? Specialistii explica
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Potrivit Legii 296/2023, care este limita pentru ajutoarele acordate pentru evenimente cum ar fi nasterea unui copil sau decesul rudelor?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Legea 296/2023 nu stabileste o limita pentru acordarea ajutoarelor sociale.
 
Astfel, acest act normativ prevede urmatoarele limitari:
 
Prea multe MODIFICARI legislative in ultimele luni? 
 
Tot ce aveti de facut este sa introduceti in calculator stick-ul cu lucrarea Consilier Ghid complet de Salarizare, ReviSal si Contributii Sociale si sa dati o cautare dupa cuvantul-cheie dorit. Pe ecran se vor afisa instantaneu pagini intregi de informatii relevante si foarte utile, care va vor oferi raspunsul profesionist pentru problema dvs.
 
Niciun subiect nu este lasat pe dinafara, DETALII AICI >>> 
 
Art. XL
 
(1)Cheltuielile privind drepturile de hrana/indemnizatia de hrana/tichete de masa/norma de hrana, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementarilor legale sau conform contractelor colective de munca, nu pot depasi anual contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizata cu indicele pretului de consum comunicat de Institutul National de Statistica. Actualizarea acestor drepturi se face incepand cu luna ianuarie 2025.
(2)Cheltuielile privind voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate conform reglementarilor legale sau contractelor colective de munca nu pot depasi anual, in perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoana.
 
(3)Conducatorii autoritatilor publice centrale si locale la care statul roman sau, dupa caz, unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici/majoritari la operatorii economici au obligatia de a imputernici reprezentantii legali ai acestora in adunarea generala a actionarilor sau consiliul de administratie, dupa caz, pentru a duce la indeplinire prevederile alin. (1) si (2). Masurile dispuse de reprezentantii legali in adunarile generale ale actionarilor sau, dupa caz, masurile consiliilor de administratie sunt obligatorii pentru membrii executivi/neexecutivi ai consiliilor de administratie, inclusiv pentru organizarea si functionarea structurilor din subordine.
 
Art. XLI
 
(1)Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri si alte drepturi de natura salariala similare, in situatia in care au inregistrate pierderi contabile din anii precedenti si nerecuperate si/sau inregistreaza pierderi contabile in anul curent.
 
Rezulta ca sunt limitate la suma de 1.600 lei/an/persoana voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate conform reglementarilor legale sau contractelor colective de munca.
 
Citind corect aceste text observam ca foloseste cuvantul “sau” si nu cuvantul “si”. Este vorba asadar de vouchere de vacanta sau alte drepturi si nu de vouchere de vacanta si alte drepturi.
 
Rezulta ca legiuitorul a limitat la suma de 1.600 voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate cu acelasi scop cu voucherele de vacanta cum ar fi servicii turistice, tratamente balneare, etc.
 
Daca textul ar fi folosit cuvantul “si” am fi inteles ca si alte drepturi decat cele care au ca acelasi scop cu voucherele sunt limitate la suma de 1600 lei.
 
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 
 
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]