Cheltuielile de formare profesionala sunt deductibile?

formare profesionala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuielile de formare profesionala sunt deductibile?

Conform art. 4 alin. (1) din OUG 129/2000 republicata, formarea profesionala a adultilor reprezinta formare profesionala initiala si/sau continua organizata prin alte forme decat cele specifice sistemului national de invatamant.

Rezulta ca exista doua forme de formare profesionala:

- formare profesionala prin sistemul national de invatamant;

- formare profesionala in afara sistemului national de invatamant.

Sistemul national de invatamant este alcatuit, conform art. 15 din Legea 84/1995 cu modificarile si completarile ulterioare, din ansamblul unitatilor si institutiilor de invatamant de diferite tipuri, niveluri si forme de organizare a activitatii de instruire si educare si cuprinde atat unitati si institutii de invatamant de stat, cat si unitati particulare.

Acestea sunt grupate in unitati de invatamant prescolar, primar, secundar, postliceal si invatamant superior, univeristar si postuniversitar.

In conformitate cu art. 21 alin. (2) lit. h) din Codul fiscal, cheltuielile pentru formare si perfectionare profesionala a personalului angajat sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe venit. In completarea acestei prevederi, articolul 34 din OUG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor cu modificarile si completarile ulterioare, prevede ca societatile comerciale, companiile si societatile nationale, unitatile cooperatiste, regiile autonome si alte institutii pot efectua cheltuieli pentru formare profesionala a salariatilor, cheltuieli care se deduc, dupa caz, din impozitul pe profit sau din impozitul pe venit.

Prin urmare, se deduc cheltuielile pentru formare profesionala a salariatilor, NU si cheltuielile efectuate de catre angajatori cu plata taxelor angajatilor pentru facultate sau masterat, intrucat acestea nu pot fi considerate cheltuieli cu formare profesionala a personalului angajat fiind realizate prin unitati care fac parte din sistemul national de invatamant.

Daca aceste taxe sunt platite de catre angajator, sumele achitate constituie pentru salariat avantaj in natura, fapt pentru care trebuie considerate elemente similare veniturilor din salarii si trebuie tratate ca atare, respectiv impozitate ca orice alt venit de natura salariala.

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
formare profesionala

Data aparitiei: 07 Octombrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cheltuielile de formare profesionala sunt deductibile? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]