"Potrivit Legii 296/2023, care este limita pentru ajutoarele acordate pentru evenimente cum ar fi nasterea unui copil sau decesul rudelor?"
Raspunsul specialistilor:
Legea 296/2023 nu stabileste o limita pentru acordarea ajutoarelor sociale.
Astfel, acest act normativ prevede urmatoarele limitari:
Art. XL
(1)Cheltuielile privind drepturile de hrana/indemnizatia de hrana/
tichete de masa/norma de hrana, indiferent de denumirea acestora, stabilite conform reglementarilor legale sau conform contractelor colective de munca, nu pot depasi anual contravaloarea a doua salarii minim brute pe tara/an/persoana valabile la data de 1 ianuarie 2019, actualizata cu indicele pretului de consum comunicat de Institutul National de Statistica. Actualizarea acestor drepturi se face incepand cu luna ianuarie 2025.
Ce avantaje majore va aduce Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal?
o informare temeinica privind noutatile legislative, comentate si explicate profesionist, cu accent pe implicatiile lor mai putin evidente;
solutii clare, de neatacat, pentru situatiile frecvente cu care va intalniti legate de Codul muncii, salarizare, Revisal, detalii AICI >>>
(2)Cheltuielile privind voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate conform reglementarilor legale sau contractelor colective de munca nu pot depasi anual, in perioada 1 ianuarie 2024 - 31 decembrie 2026, contravaloarea a 1.600 lei/an/persoana.
(3)Conducatorii autoritatilor publice centrale si locale la care statul roman sau, dupa caz, unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici/majoritari la operatorii economici au obligatia de a imputernici reprezentantii legali ai acestora in adunarea generala a actionarilor sau consiliul de administratie, dupa caz, pentru a duce la indeplinire prevederile alin. (1) si (2). Masurile dispuse de reprezentantii legali in adunarile generale ale actionarilor sau, dupa caz, masurile consiliilor de administratie sunt obligatorii pentru membrii executivi/neexecutivi ai consiliilor de administratie, inclusiv pentru organizarea si functionarea structurilor din subordine.
Art. XLI
(1)Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi, operatorilor economici, inclusiv filialelor acestora, li se interzice acordarea de premii, prime, bonusuri si alte drepturi de natura salariala similare, in situatia in care au inregistrate pierderi contabile din anii precedenti si nerecuperate si/sau inregistreaza pierderi contabile in anul curent.
Rezulta ca sunt limitate la suma de 1.600 lei/an/persoana voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate conform reglementarilor legale sau contractelor colective de munca.
Citind corect aceste text observam ca foloseste cuvantul “sau” si nu cuvantul “si”. Este vorba asadar de vouchere de vacanta sau alte drepturi si nu de vouchere de vacanta si alte drepturi.
Rezulta ca legiuitorul a limitat la suma de 1.600 voucherele de vacanta sau alte drepturi acordate cu acelasi scop cu voucherele de vacanta cum ar fi servicii turistice, tratamente balneare, etc.
Daca textul ar fi folosit cuvantul “si” am fi inteles ca si alte drepturi decat cele care au ca acelasi scop cu voucherele sunt limitate la suma de 1600 lei.
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalSalarizare. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu handicap. Compania nu are locuri de munca vacanteIntrebare: Conform prevederilor art. 78 alin. (22)-(24) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, companiile cu peste 50 de angajati au obligatia de a prezenta catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilitati si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca o cerere scrisa, precum si dovada transmiterii acesteia catre organizatiile nonguvernamentale de la alin. (22), pentru a comunica posturile vacante adecvate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM durata determinata. Prelungire durataIntrebare: Avem o salariata nascuta in februarie 1959, pentru care am inchis contractul de munca la data de 21.06.2023, conform art. 56 alin. (1) lit. c). I-am facut un nou contract pe durata determinata de un an, pe care l-am prelungit pentru inca un an, pana la data de 31.08.2025. Putem sa mai prelungim contractul acestei salariate si, daca da, pentru cat timp?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<