Avem urmatorul caz: unui salariat i s-a acordat un avantaj in natura, iar impozitul si contributiile retinute pentru acest avantaj in natura depasesc salariul net, astfel incat restul de plata ramane unul negativ. Salariatul achita numerar diferenta. Iar statul de plata ramane cu rest de plata negativ. Se genereaza si D112 si la validarea cu DUK se constata ca nu exista erori.
Stabilim daca s-a procedat corect si daca astfel se regleaza situatiile cu rest de plata negativ. De asemenea, stabilim daca este corect ca restul de plata negativ sa existe atata timp cat reflecta o situatie reala.
Raspunsul specialistului:
Obligatiile de calcul, retinere si plata a impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor revin angajatorului, Codul fiscal nereglementand o procedura precum cea descrisa in intrebare, respectiv de creare a obligatiei pe seama salariatului pentru plata diferentei care depaseste nivelul castigului salarial. Temeiul legal il reprezinta art. 80 din Codul fiscal.
Nu trebuie ignorat nici art. 3 lit. c) din Codul fiscal care statueaza principiul justetei impunerii sau echitatii fiscale. Acest principiu asigura ca sarcina fiscala a fiecarui contribuabil sa fie stabilita pe baza puterii contributive, respectiv in functie de marimea veniturilor sau a proprietatilor acestuia.
Prin urmare, desi salariatul este cel care suporta impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii, nu-i va putea fi solicitata plata diferentei obligatiilor fiscale determinate de angajator calculate peste nivelul castigului salarial, respectiv achitarea cu numerar a diferentei calculate de angajator.
In opinia noastra angajatorul trebuie sa asigure repartizarea lunara a sumei aferente avantajului in natura transferat catre salariat pentru a putea asigura respectarea prevederilor Codului fiscal referitoare la calculul, retinerea si plata obligatiilor fiscale calculate in raport cu veniturile salariale. In cazul in care nu este posibila o astfel de procedura interna bazata pe acordul celor doua parti, consideram ca angajatorul este cel care ar trebui sa suporte diferentele rezultate pentru luna care face obiectul acordarii avantajului in natura, urmand ca acestea sa diminueze castigul salarial incepand cu luna urmatoarea acordarii avantajului in natura.
Raspuns oferit de Dani Cucu, Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L., pentru
PortalCodulMuncii.ro!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Cumul de functii cu norma intreaga microintreprindere si statIntrebare: Este posibil sa angajez o persoana cu norma intreaga pe microintreprindere cu program flexibil ca IT-ist, daca mai este angajat la stat cu contract de munca de 8 ore/zi?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incetare CIM prin demisie. Suspendare CIM de drept pentru CMIntrebare: Un angajat si-a depus demisia in data de 30.05.2025, incepand cu data de 02.06.2025. Programul Departamentului HR, se terminase in data de 30.05.2025 cand si-a scris demisia, iar documentul a fost preluat de un coleg de la un alt departament. Pe data de 02.06.2025, angajatul in cauza a venit cu un concediu medical. Ulterior s-a primit si cererea de demisie. Putem inceta contractul de munca in prima zi lucratoare, dupa finalizarea zilelor de concediu medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<