Sfatul specialistului: Calcul, retinere si plata obligatiil fiscale calculate in raport cu veniturile salariale

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
23 Decembrie 2019
23 Decembrie 2019
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
obligatii fiscaleavantaje in naturaplata contributii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Avem urmatorul caz: unui salariat i s-a acordat un avantaj in natura, iar impozitul si contributiile retinute pentru acest avantaj in natura depasesc salariul net, astfel incat restul de plata ramane unul negativ. Salariatul achita numerar diferenta. Iar statul de plata ramane cu rest de plata negativ. Se genereaza si D112 si la validarea cu DUK se constata ca nu exista erori. 
 
Stabilim daca s-a procedat corect si daca astfel se regleaza situatiile cu rest de plata negativ. De asemenea, stabilim daca este corect ca restul de plata negativ sa existe atata timp cat reflecta o situatie reala.
 
Raspunsul specialistului:
 
Obligatiile de calcul, retinere si plata a impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor revin angajatorului, Codul fiscal nereglementand o procedura precum cea descrisa in intrebare, respectiv de creare a obligatiei pe seama salariatului pentru plata diferentei care depaseste nivelul castigului salarial. Temeiul legal il reprezinta art. 80 din Codul fiscal.
 
Nu trebuie ignorat nici art. 3 lit. c) din Codul fiscal care statueaza principiul justetei impunerii sau echitatii fiscale. Acest principiu asigura ca sarcina fiscala a fiecarui contribuabil sa fie stabilita pe baza puterii contributive, respectiv in functie de marimea veniturilor sau a proprietatilor acestuia.
 
Prin urmare, desi salariatul este cel care suporta impozitul pe salarii si contributiile sociale obligatorii, nu-i va putea fi solicitata plata diferentei obligatiilor fiscale determinate de angajator calculate peste nivelul castigului salarial, respectiv achitarea cu numerar a diferentei calculate de angajator.
 
In opinia noastra angajatorul trebuie sa asigure repartizarea lunara a sumei aferente avantajului in natura transferat catre salariat pentru a putea asigura respectarea prevederilor Codului fiscal referitoare la calculul, retinerea si plata obligatiilor fiscale calculate in raport cu veniturile salariale. In cazul in care nu este posibila o astfel de procedura interna bazata pe acordul celor doua parti, consideram ca angajatorul este cel care ar trebui sa suporte diferentele rezultate pentru luna care face obiectul acordarii avantajului in natura, urmand ca acestea sa diminueze castigul salarial incepand cu luna urmatoarea acordarii avantajului in natura.
 
 
Raspuns oferit de Dani Cucu, Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.,  pentru PortalCodulMuncii.ro!
 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]