"Indemnizatia pentru casatorie (este prevazuta in Regulamentul intern) este considerat avantaj in natura? Trebuie sa se plateasca contributii pe suma respectiva?"
Raspunsul specialistului:
Nu exista nicio prevedere legala care sa stabileasca ca indemnizatia de casatorie reprezinta venit neimpozabil/netaxabil cu contributii sociale.
In intelesul impozitului pe venit:
Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente!
Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative, detalii AICI >>>
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Ajutoare oferite angajatilor. Ce prevede Codul Fiscal?
Aceeasi reglementare se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Astfel cum puteti observa sunt neimpozabile urmatoarele ajutoare:
- ajutoare pentru nastere;
- ajutoare pentru inmormantare;
- ajutoare pentru achizitionarea dispozitivelor medicale;
- ajutoare pentru boli grave sau incurabile.
- ajutoare pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale.
- Ajutorul de casatorie nu se incadreaza insa in categoria ajutoarelor neimpozabile.
Astfel, indemnizatia/ajutorul acordat cu ocazia casatoriei reprezinta venit impozabil si taxabil cu contributia sociale in baza art. 76 alin. (1) din Codul fiscal:
Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica rezidenta ori nerezidenta ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu, act de detasare sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca acordate persoanelor care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor.
Un raspuns oferit in februarie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atestat pentru angajare paznic. ExceptiiIntrebare: Putem angaja fara atestat de paza, pe perioada nedeterminata, pe postul de agent de securitate, o persoana care a avut calitatea de politist /cadru militar sau soldat/gradat voluntar? Multumesc,
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Fisa de post pentru programatorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu o fisa de post pentru programator cod COR 251202
vezi AICI raspunsul specialistilor <<